23/12/11

Γιατί το Σύμπαν έχει 3 χωρικές διαστάσεις;

Σύμφωνα με τα δελτία τύπου (ΕΔΩ και ΕΔΩ), λύθηκε ένας 40χρονος γρίφος της θεωρίας των χορδών από έναν υπερυπολογιστή.
 Στην εργασία των Sang-Woo Kim, Jun Nishimura και Asato Tsuchiya: «Expanding (3+1)-dimensional universe from a Lorentzian matrix model for superstring theory in (9+1)-dimensions», αποκαλύπτεται για πρώτη φορά ο τρόπος με τον οποίο το σύμπαν μας γεννήθηκε με 3 χωρικές διαστάσεις δεδομένου ότι η θεωρία των υπερχορδών προβλέπει 10 διαστάσεις (9 χωρικές και 1 χρονική)
Η θεωρία των υπερχορδών θεωρείται ως «η θεωρία των πάντων», που σημαίνει ότι μεταξύ άλλων μπορεί να εξηγήσει και την δημιουργία του σύμπαντος σύμφωνα με την κοσμολογία της Μεγάλης Έκρηξης.
Αν κάποιος πάει πολύ πίσω στο χρόνο στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του σύμπαντος, τότε σύμφωνα με την θεωρία των υπερχορδών, ο χώρος είχε 9 διαστάσεις, αλλά στη συνέχεια από κάποιο σημείο και μετά, μόνο 3 απ’ αυτές τις διαστάσεις άρχισαν να διαστέλλονται ταχύτατα.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο στο οποίο χρησιμοποιούνται τεράστιοι πίνακες, οι οποίοι αναπαριστούν τις αλληλεπιδράσεις των χορδών και υπολογίζουν πως ο 9-διάστατος χώρος αλλάζει με τον χρόνο, για να καταλήξουν ότι μόνο 3 από τις χωρικές διαστάσεις διαστέλλονται γρήγορα.
Για τους υπολογισμούς χρησιμοποιήθηκε ο υπερ-υπολογιστής Hitachi SR16000, στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Yukawa του Πανεπιστημίου του Kyoto....

Διαβάζοντας τα διάφορα σχόλια (ΕΔΩσχετικά με την παραπάνω εργασία, μάθαμε και ποιος Φυσικός δημοσίευσε για πρώτη φορά επιστημονική εργασία με σκοπό να εξηγήσει γιατί ζούμε σε 3 διαστάσεις.
Ήταν ο Paul Ehrenfest και την εργασία του, που δημοσιεύθηκε το 1918 (!), μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ 
Ο Paul Ehrenfest ανήκε στην περίφημη Σχολή της Κοπεγχάγης και η συμβολή του στην θεμελίωση της κβαντικής φυσικής ήταν πολύ σημαντική. Όμως το τέλος του ήταν τραγικό.
Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1933 έφτασε στο Άμστερνταμ, για να επισκεφτεί τον μικρότερο γιό του Βάσικ, που βρισκόταν σε ίδρυμα για παιδιά με σοβαρή νοητική καθυστέρηση. Καθώς έπασχε από βαριά μορφή κατάθλιψης αποφάσισε ότι ο γιός του έπρεπε να απαλλαγεί από τη δυστυχία του ταυτόχρονα με τον ίδιο. Έτσι ο Ehrenfest τον πήγε σε ένα γειτονικό πάρκο, έβγαλε το περίστροφο και πυροβόλησε πρώτα τον Βάσικ και στη συνέχεια τον εαυτό του. Ο γιος  δεν πέθανε, αλλά έχασε την όρασή του από τη σφαίρα, ενώ ο θάνατος του πατέρα ήταν ακαριαίος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου