27/1/12

Το στοιχείο Αρσενικό δεν αποτελεί συστατικό εξωγήινης ζωής

GFAJ-1
Toν Δεκέμβριο του 2010 η Felisa Wolfe-Simon και οι συνεργάτες της, του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της NASA, δημοσίευσαν μια εργασία τους με τίτλο «Α Bacterium that can grow by using Arsenic instead of Phosphorus» 
Πριν την ανακοίνωση κυκλοφορούσαν έντονες φήμες για ανακάλυψη εξωγήινης μορφής ζωής από τη NASA.
Τελικά η μεγάλη ανακάλυψη που ανακοίνωσε η NASA ήταν η ύπαρξη ενός βακτηρίου, που οι αστροβιολόγοι της NASA ονόμασαν GFAJ-1, το οποίο σε θέση να αναπτυχθεί και να αναπαραχθεί με το τοξικό χημικό στοιχείο του αρσενικού (As). Μετέφεραν το βακτήριο από τη γεμάτη ορυκτά ηφαιστειακή λίμνη Μόνο της Βόρειας Καλιφόρνιας, και στο εργαστήριο σταδιακά μείωσαν την παροχή φωσφορικών αλάτων, αντικαθιστώντας τα με αρσενικό.
H Felisa Wolfe-Simon μετέφερε το βακτήριο GFAJ-1 από τη λίμνη Μόνο της Βόρειας Καλιφόρνιας στο εργαστήριο
Το αποτέλεσμα ήταν ο μικροοργανισμός να χρησιμοποιεί το αρσενικό ως υποκατάστατο του φωσφόρου στα συστατικά των κυττάρων του.
Είναι γνωστό ότι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν τη γνωστή μορφή ζωής είναι ο άνθρακας, το υδρογόνο, το άζωτο, το οξυγόνο, ο φώσφορος και το θείο. Ο φωσφόρος είναι μέρος της “σπονδυλικής στήλης” των μορίων DNA και RNA, που είναι τα βασικότερα μόρια όλων των ζωντανών οργανισμών. Ο φώσφορος είναι επίσης και ένα βασικό συστατικό στοιχείο σε όλες τις κυτταρικές μεμβράνες.
Το αρσενικό, το οποίο έχει παρόμοιες χημικές ιδιότητες με τον φωσφόρο (ανήκουν στην στην ίδια ομάδα του περιοδικού πίνακα -15η ), είναι δηλητηριώδες για τις περισσότερες μορφές ζωής στη Γη.
Τα βακτήρια όμως συνέχισαν να αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας την νέα δηλητηριώδη διατροφή. Οπότε προέκυψε το συμπέρασμα με την υπογραφή της NASA ότι: Το χημικό στοιχείο Αρσενικό αποτελεί συστατικό της εξωγήινης ζωής 
Η ανακοίνωση αυτή αμφισβητήθηκε από πολλούς επιστήμονες, με πρώτη τη Rosie Redfield, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο British Columbia, που διαβάζοντας τη μελέτη εξοργίστηκε από την ελλιπή τεκμηρίωση και δημοσίευσε στο ιστολόγιό της μια απαξιωτική κριτική της μεθόδου που ακολουθήθηκε.
Μάλιστα κάποιοι έκαναν και πλάκα λέγοντας ότι τα αρχικά GFAJ-1 δεν παραπέμπουν σε κάποιο εξωτικό μικροοργανισμό αλλά στο «Give Felisa Α Job» («Δώστε δουλειά στη Felisa»)
Η Rosie Redfield, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο British Columbia επανέλαβε το πείραμα των αστροβιολόγων της NASA
Η Rosie Redfield επανήλθε πριν από λίγες μέρες ανακοινώνοντας στο blog της  ότι τα αποτελέσματα των αστροβιολόγων της NASA δεν επιβεβαιώνονται στο εργαστήριο. Η Redfield μετά την κριτική που έκανε στην μέθοδο που ακολούθησαν οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ, επανέλαβε η ίδια το πείραμα και διαπίστωσε ότι τελικά το αρσενικό δεν αντικαθιστά τον φωσφόρο στο DNA του βακτηρίου.
Άραγε θα υπάρξει απάντηση των επιστημόνων της NASA;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου