15/4/12

H ερμηνεία του Pioneer Anomaly

Τα διαστημικά σκάφη Pioneer 10 και 11 (το 10 εκτοξεύθηκε στις 2 Μαρτίου 1972 κια το 11 στις 6 Απριλίου 1973) είχαν σκοπό να μελετήσουν τους εξωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (πέρα από τη ζώνη των αστεροειδών). Ήταν τα πρώτα διαστημόπλοια που φωτογράφισαν από κοντά τους πλανήτες Δία και Κρόνο.
Και τα δύο σκάφη βρίσκονται σήμερα σε πορεία διαφυγής από το ηλιακό μας σύστημα και απέχουν περίπου 100 αστρονομικές μονάδες από τον Ήλιο. Το Pioneer 10 έχασε την επαφή του με τη Γη το 2006, ενώ το Pioneer 11 το 1995.
Τα Pioneer 10 και 11, όσο διατηρούσαν την επαφή τους με την Γη, έστελναν δεδομένα για την κατάστασή τους και για το περιβάλλον που συναντούσαν, ενώ γινόταν προσπάθεια να παρακολουθείται η ακριβής θέση τους.
Από την ανάλυση των δεδομένων της θέσης των διαστημοπλοίων, προέκυψε το επονομαζομενο Pioneer Anomaly.
Πρόκειται για μια σταθερή επιτάχυνση των διαστημοπλοίων ως προς τον ήλιο της τάξης των αP=8x10-10m/s2
Το γεγονός ότι το γινόμενο cHo (ταχύτητα του φωτός επί σταθερά Hubble) ισούται περίπου με 7.5x10-10m/s2, περίπου όση η "ανεξήγητη" επιτάχυνση των Pioneer, διήγειρε τη φαντασία πολλών ερευνητών που πίστευαν ότι πίσω απ' αυτό βρίσκονταν νέα φυσική...
Μάλλον όμως μπαίνει τέλος στα σενάρια αυτά, διότι το φαινόμενο εξηγήθηκε χρησιμοποιώντας γνωστή φυσική.
Το Pioneer Anomaly παρουσιάστηκε αναλυτικότατα από τον Vagelford στο blog του mavro-oxi-allo-karvouno.blogspot.com, με τα παρακάτω άρθρα, που αξίζουν να διαβαστούν διαδοχικά (στο πέμπτο και τελευταίο άρθρο δίνεται η μάλλον τελική ερμηνεία του φαινομένου):

1. The Pioneer Anomaly

2. Νέα για το Pioneer Anomaly

3. Οι τελευταίες μέρες του Pioneer Anomaly?

4. Η Θερμική η φύση του Pioneer Anomaly

5. Pioneer no-anomaly...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου