26/6/12

Γιατί το ζεστό νερό παγώνει πιο γρήγορα από το κρύο;

Βραβείο 1250 ευρώ δίνει Royal Society of Chemistry, σ' αυτόν που θα δώσει ικανοποιητική εξήγηση του φαινομένου !
Μπορείτε να υποβάλετε τις προτάσεις σας ΕΔΩ: http://www.hermes2012.org/ice/
Προθεσμία μέχρι στις 30 Ιουλίου 2012 (www.guardian.co.uk)
Πρόκειται για το εξής παράδοξο φαινόμενο: Αφήνοντας δυο δοχεία το ένα με ζεστό νερό και το άλλο με κρύο, σε έναν υπαίθριο χώρο με θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, θα παρατηρήσουμε ότι παγώνει γρηγορότερα το ζεστό!
Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό στις βόρειες χώρες που σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Δείτε το φαινόμενο στο βίντεο που ακολουθεί

http://youtu.be/xOVZV6DxaRs
Το φαινόμενο ήταν γνωστό από την εποχή του Αριστοτέλη (του οποίου η ερμηνεία ήταν λανθασμένη) και μελετήθηκε επίσης από τους φιλοσόφους Francis Bacon και René Descartes.
Αναφέρεται συνήθως ως φαινόμενο Mpemba, από το όνομα ενός Τανζανού μαθητή, που παρατήρησε πραγματοποιώντας ένα πείραμα σε τάξη μαγειρικής,  ότι ένα ζεστό μίγμα πάγωνε πιο γρήγορα από ένα κρύο. Όταν ρώτησε τους  καθηγητές του για το φαινόμενο αυτό,  αρχικά εισέπραξε ειρωνία. Ευτυχώς όμως γι αυτόν, ένας καθηγητής Φυσικής επανέλαβε το πείραμα και επιβεβαίωσε τις παρατηρήσεις Mpemba. Σε ορισμένες συνθήκες, πράγματι το ζεστό νερό παγώνει πιο γρήγορα από το κρύο. Όποιος επιχειρήσει να διεκδικήσει το βραβείο ας μελετήσει πρώτα κάποιες από τις ήδη δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες όπως: A search for the Mpemba effect: When hot water freezes faster then cold water: arxiv.org/abs/1003.3185

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...