5/7/12

Το μποζόνιο Higgs και ο επιταχυντής LHC με αριθμούς

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το μποζόνιο Higgs και τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC); Εδώ είναι οι αριθμοί.
Μπορεί για τις ΗΠΑ η Τετάρτη Ιουλίου να είναι η επέτειος της ανεξαρτησίας τους (Independence Day), όμως μετά από τη χθεσινή μέρα, για τους φυσικούς θα είναι η ... Higgs Day - η επέτειος της ανακάλυψης του σωματιδίου Ηiggs - του μποζονίου που ευθύνεται για την μάζα όλων των άλλων σωματιδίων.
H ανακάλυψη του Higgs έγινε από δυο πειράματα που ονομάζονται ATLAS και CMS και λαμβάνουν χώρα στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Πυρηνικών Ερευνών (CERN), στον μεγαλύτερο επιταχυντή του κόσμου, τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC).
Εκεί, οι φυσικοί δημιουργούν δέσμες πρωτονίων , σε μια κυκλική υπόγεια σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας, που σχεδόν φτάνουν την ταχύτητα του φωτός. Τα πρωτόνια συγκρούονται μετωπικά δημιουργώντας νέα, εξωτικά σωματίδια – όπως το μποζόνιο Χιγκς.
Ας δούμε μερικούς αριθμούς που χαρακτηρίζουν τον επιταχυντή LHC και το μποζόνιο Higgs:

5 : Είναι το επίπεδο της ακρίβειας που αφορά το σήμα που ανιχνεύθηκε και αποδεικνύει την ύπαρξη του σωματιδίου Higgs. Ακρίβεια 5 σίγμα σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα 1 στα 3,5 εκατομμύρια το σήμα να μην είναι πραγματικό.

125-126 : Η μάζα του νέου σωματιδίου – του μποζονίου Higgs σε GeV. Ένα γιγα-ηλεκτρονιο-βολτ (GeV), είναι περίπου η μάζα του πρωτονίου.

1964 : Το έτος που ο φυσικός Πίτερ Χιγκς προέβλεψε την ύπαρξη του πεδίου που έχει το όνομά του.

10.000.000.000 : Το κόστος σε δολάρια για την κατασκευή του LHC

180 : μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, ή 180 εκατομμύρια Watt, απαιτούνται για να λειτουργεί το εργαστήριο του CERN, με τον LHC να καταναλώνει περίπου τα 120 μεγαβάτ.

1.000.000.000.000.000 : Ο αριθμός των συγκρούσεων μεταξύ πρωτονίων που αναλύθηκαν από τα πειράματα ATLAS και CMS.

7.000 : Το βάρος σε τόνους του ανιχνευτή που χρησιμοποιείται στο πείραμα από την ομάδα ATLAS.

2.900 : Ο αριθμός των επιστημόνων που συμμετέχουν στο πείραμα ATLAS ψάχνοντας για το σωματίδιο Higgs

3.275 : Ο αριθμός των επιστημόνων που συμμετέχουν στο πείραμα CMS (οι 1.535 είναι φοιτητές)

1.740 : Ο αριθμός των φυσικών με διδακτορικά που συμμετέχουν στο πείραμα CMS.

250 : Ο αριθμός των φυσικών του CMS με διδακτορικά που είναι γυναίκες.

11.000 : Ο αριθμός περιστροφών ανά δευτερόλεπτο που εκτελεί κάθε πρωτόνιο στον δακτύλιο του LHC, καθώς κινούνται με το 99,999 τοις εκατό της ταχύτητας του φωτός .

100.000 : Ο αριθμός των CD που μπορεί να καταγράψει όλα τα δεδομένα του ανιχνευτή ATLAS ανά δευτερόλεπτο, ή μια στοίβα που φτάνει σε ύψος 137 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Με αυτόν τον ρυθμό, η στοίβα των CD θα μπορούσε να πάει στο φεγγάρι και και να γυρίσει πίσω δύο φορές κάθε έτος!

27 : Ο αριθμός των CD ανά λεπτό που καταγράφουν δεδομένα του πειράματος ATLAS, που δείχνουν να περιέχουν σήματα υποψήφια για κάτι καινούργιο.

www.csmonitor.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου