6/8/12

Ταινία με θέμα τη ζωή του Γκρίσα Πέρελμαν

... από τον Τζέιμς Κάμερον


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου rt.com ο σκηνοθέτης James Cameron θα γυρίσει ταινία με θέμα την ζωή του ιδιοφυούς και μοναχικού Ρώσου μαθηματικού Grigory Perelman
Ο Γκριγκόρι [Γκρίσα] Πέρελμαν είναι ο άνθρωπος που απέδειξε την εικασία του Πουανκαρέ, ένα από τα άλυτα προβλήματα που βασάνιζαν τους μεγαλύτερους μαθηματικούς από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Σύμφωνα με την εικασία αυτή, η τρισδιάστατη σφαίρα είναι μοναδική ανάμεσα στις τρισδιάστατες πολλαπλότητες. Καμία άλλη τρισδιάστατη πολλαπλότητα δεν επιδεικνύει τις δικές της απλές ιδιότητες. Οι τρισδιάστατες πολλαπλότητες διαθέτουν σύνορα ή και πολλαπλούς τρόπους σύνδεσης μιας περιοχής με κάποια άλλη. Σύμφωνα με την εικασία του Πουανκαρέ, η τρισδιάστατη σφαίρα είναι η μόνη τρισδιάστατη πολλαπλότητα που στερείται αυτών των περίπλοκων χαρακτηριστικών. Η απόδειξη του Πέρελμαν επιπλέον ταξινόμησε όλα τα είδη των τρισδιάστατων πολλαπλοτήτων που υπάρχουν.
Η απόδειξη της εικασίας δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο σε μια σειρά άρθρων:
1. The entropy formula for the Ricci flow and its geometric applications 
2. Ricci flow with surgery on three-manifolds 
3. Finite extinction time for the solutions to the Ricci flow on certain three-manifolds

Το 2006 η μαθηματική κοινότητα ανέμενε με αγωνία τον Πέρελμαν να παρευρεθεί στην τελετή απονομής του Μεταλλίου Φίλντς (το αντίστοιχο των βραβείων «Νόμπελ» που απονέμεται σε μαθηματικούς) και να αποδεχθεί την τιμητική του βράβευση. Μάταια όμως. Ο εκκεντρικός μαθηματικός – κλεισμένος με τη μητέρα του σε ένα φτωχικό δυάρι στην Αγία Πετρούπολη – δεν παρέλαβε ποτέ το βραβείο και το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων!
Μέχρι να ολοκληρωθεί η ταινία του Κάμερον αρκούμαστε στην παρακάτω χιουμοριστική ταινία κινουμένων σχεδίων με θέμα τον Πέρελμαν (για αγγλικούς υπότιτλους πατήστε CC)


http://youtu.be/DVpmkRwVRfs
ΠΗΓΗ: www.math.columbia.edu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου