3/12/10

NASA: Το χημικό στοιχείο Αρσενικό συστατικό της εξωγήινης ζωής

Τελικά η μεγάλη ανακάλυψη που ανακοίνωσε η NASA ήταν η ύπαρξη ενός μικροοργανισμού στη Γη που είναι σε θέση να αναπτυχθεί και να αναπαραχθεί με το τοξικό χημικό στοιχείο του αρσενικού (As). 
Ο μικροοργανισμός χρησιμοποιεί το αρσενικό ως υποκατάστατο του φωσφόρου στα συστατικά των κυττάρων του.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το αρσενικό είναι στην ίδια ομάδα (15η) με τον φωσφόρο και για τον λόγο αυτό έχουν παρόμοιες χημικές ιδιότητες.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν τη γνωστή μορφή ζωής είναι ο άνθρακας, το υδρογόνο, το άζωτο, το οξυγόνο, ο φώσφορος και το θείο. Ο φωσφόρος είναι μέρος της "σπονδυλικής στήλης" των μορίων DNA και RNA, που είναι οι δομές που μεταφέρουν τις γενετικές πληροφορίες για τη ζωή και θεωρείται σημαντικό  στοιχείο για όλα τα ζωντανά κύτταρα.
Ο φώσφορος είναι ένα βασικό συστατικό στοιχείο σε όλες τις κυτταρικές μεμβράνες. 
Το αρσενικό, το οποίο έχει παρόμοιες χημικές ιδιότητες με τον φωσφόρο, είναι δηλητηριώδες για τις περισσότερες μορφές ζωής στη Γη. Το αρσενικό διαταράσσει τις μεταβολικές διαδικασίες, διότι χημικώς συμπεριφέρεται παρόμοια με φωσφορικό άλας.
«Γνωρίζουμε ότι ορισμένα μικρόβια μπορούν να αναπνεύσουν το αρσενικό, αλλά αυτό που βρήκαμε είναι ένα μικρόβιο που κάνει κάτι νέο - η ίδια του η δομή έχει ως κύριο συστατικό το αρσενικό», δήλωσε ένας από τους ερευνητές. "Αν κάτι εδώ στη Γη μπορεί να κάνει κάτι τόσο απροσδόκητο, τι άλλο μπορεί να κάνει η ζωή που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα;"
Το μικρόβιο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, το στέλεχος GFAJ-1, είναι μέλος της κοινής ομάδας των βακτηρίων, τα Gammaproteobacteria. Στο εργαστήριο, οι ερευνητές καλλιέργησαν με επιτυχία τα μικρόβια σε περιβάλλον  πολύ φτωχό σε φώσφορο αλλά πλούσιο σε αρσενικό.  
Όταν οι ερευνητές αφαιρούσαν το φώσφορο και τον αντικαθιστούσαν με το αρσενικό τα μικρόβια συνέχισαν να αυξάνονται. Οι επόμενες αναλύσεις έδειξαν ότι το αρσενικό χρησιμοποιείτο ως θεμέλιος λίθος των νέων κυττάρων GFAJ-1.
http://www.nasa.gov/topics/universe/features/astrobiology_toxic_chemical.html

Πάντως ο κόσμος περίμενε κάτι πιο εντυπωσιακό ... μετά από τόση διαφήμιση...
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου