8/2/11

500 µέρες µέχρι τον Αρη

Οι αστροναύτες που µετέχουν στην αποστολή Mars 500 ετοιµάζονται «να πατήσουν» στον Κόκκινο Πλανήτη
Αυτή την εβδοµάδα, και ύστερα από σχεδόν 250 µέρες ταξιδιού, τρεις αστροναύτες ετοιµάζονται να ξεκρεµάσουν τις στολές τους και να πατήσουν επιτέλους το πόδι τους στον Αρη.
Μερικές δεκάδες χιλιόµετρα πιο πάνω, άλλοι τρεις αστροναύτες θα βρίσκονται µε το διαστηµόπλοιό τους σε τροχιά και θα παρατηρούν τους συναδέλφους τους, οι οποίοι θα πραγµατοποιούν πειράµατα στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.
Εως εδώ όλα πήγαν καλά και οι έξι αστροναύτες κατάφεραν να αντιµετωπίσουν µε επιτυχία τις δυσκολίες του πολύµηνου ταξιδιού στο αφιλόξενο ∆ιάστηµα. Οι πρώτες ενδείξεις για την κατάσταση της υγείας τους είναι ενθαρρυντικές καιοι επιστήµονες που παρακολουθούν τους αστροναύτες εκφράζουντην αισιοδοξία τους ότι κάποια στιγµή ο άνθρωπος θα µπορεί να φθάσει αλώβητος µέχρι τον Κόκκινο Πλανήτη....

Κι αυτό γιατί µέχρι στιγµής όλα όσα βιώνουν οι έξι αστροναύτες δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φιλόδοξο πείραµα, το οποίο έχει σκοπό να αναδείξει το είδος και την έκταση των επιπτώσεων που θα προκαλούσε στο πλήρωµα ενός διαστηµοπλοίου ένα τόσο µεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι.
Το πείραµα λοιπόν, που ονοµάζεται Mars 500, (δηλαδή 500 µέρες µέχρι τον Αρη),γίνεται στο Ρωσικό Ινστιτούτο για Βιοϊατρικά Προβλήµατα στη Μόσχα. Εκεί, σε έναν ειδικά διαµορφωµένο χώρο, που ο µισός θυµίζει διαστηµόπλοιο και ο άλλος µισός µοιάζει µε την επιφάνεια του Α, κλείστηκαν από το περασµένο καλοκαίρι οι έξι εθελοντές αστροναύτες.
Και αυτή την εβδοµάδα,που συµπληρώθηκαν οι πρώτες 250 µέρες της αποστολής, οι µισοί από αυτούς θα… βγουν από το διαστηµόπλοιο και θα περπατήσουν στην επιφάνεια του Αρη. Η οποία, για την περίσταση, έχει τροποποιηθεί και τοποθετηθεί σε µία κάψουλα, σε ένα υπόστεγο της ρωσικής πρωτεύουσας.
Οι έξι αστροναύτες µοιράζονται µέσα στη κάψουλα-διαστηµόπλοιο ισάριθµα δωµάτια µε εµβαδόν λίγο µεγαλύτερο από 12 τ.µ.
Μαζί τους έχουν DVD, ηλεκτρονικά βιβλία και άλλα µέσα ψυχαγωγίας, όµως δεν έχουν πρόσβαση στην τηλεόραση ούτε στο ∆ιαδίκτυο. Τα µηνύµατα που στέλνουν στον έξω κόσµο κάνουν να φθάσουν 20 λεπτά, όσο δηλαδή χρονικό διάστηµα θα απαιτούνταν για να φθάσειένα µήνυµα στη Γη από ένα διαστηµόπλοιοπου βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον Αρη. «Ο βασικός στόχος αυτού του πειράµατος είναι να διαπιστώσουµε τις ψυχολογικές επιπτώσεις και τους νευροσυµπεριφορικούς κινδύνους που κρύβει για το πλήρωµα ένα τόσο µεγάλο ταξίδι» λέει ο Ντέιβιντ Ντιντζ, ο οποίος είναι επιστήµονας στο Πανεπιστήµιο της Πενσιλβάνιας και ένας από τους ειδικούς που εποπτεύουν το πείραµα. Στον χώρο όπου έχει διαµορφωθεί ως διαστηµόπλοιο υπάρχουν παντού κάµερες που παρακολουθούν τη συµπεριφορά του πληρώµατος. Στα σώµατα των αστροναυτών υπάρχουν αισθητήρες που καταγράφουν τις ζωτικές τους λειτουργίες.
Στόχος των επιστηµόνων είναι από τα συµπεράσµατα που θα αποκοµίσουν να δηµιουργήσουν ένα αυτόµατο σύστηµα αντιµετώπισης διαφόρων ψυχολογικών προβληµάτων όπως η κούραση, η κατάθλιψη κλπ.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ - www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου