3/2/11

Το Kepler ανακάλυψε νέο πλανητικό σύστημα

Οι επιστήμονες που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, ανακάλυψαν ένα πλανητικό σύστημα με έξι πλανήτες από μείγμα πετρωμάτων και αερίων, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο-ήλιο, γνωστό και ως Κέπλερ-11. Το πλανητικό αυτό σύστημα απέχει περίπου 2.000 έτη φωτός από τη Γη.
Όλοι οι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Κέπλερ-11- ένα άστρο που ανήκει στην κατηγορία των κίτρινων νάνων - είναι μεγαλύτεροι από τη Γη και ο μεγαλύτερος έχει συγκρίσιμο μεγέθος με τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Ο πλανήτης που βρίσκεται στην εσώτατη τροχιά ονομάζεται  Kepler-11b και είναι δέκα φορές πιο κοντά στο ήλιο του, απ΄ότι η Γη στον ήλιο μας. Προχωρώντας προς τα έξω, οι άλλοι πλανήτες είναι ο Kepler-11c, o Kepler-11d, o Kepler-11e, o Kepler-11f και στην πιο απομακρυσμένη τροχιά ο Kepler-11g.
Αν τοποθετούσαμε τον Kepler-11g στο ηλιακό μας σύστημα, τότε η τροχιά του θα βρίσκονταν μεταξύ του Ερμή και της Αφροδίτης, ενώ  οι άλλοι πέντε πλανήτες θα βρίσκονταν σε τροχιά μεταξύ του Ερμή και του ήλιου μας (βλέπε σχήμα).
Οι πέντε πρώτοι εξωπλανήτες έχουν περιόδους περιστροφής γύρω από τον ήλιο τους, από 10 έως 47 ημέρες, ενώ ο Kepler-11g έχει περίοδο 118 ημερών.
Όλοι οι πλανήτες είναι μείγματα πετρωμάτων και αερίων, που πιθανώς να περιέχουν και νερό. Το βραχώδες υλικό αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της μάζας των πλανητών, ενώ το αέριο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του όγκου τους.
NASA
Για τον τρόπο με τον οποίο το τηλεσκόπιο Kepler ψάχνει για εξωπλανήτες διαβάστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου