12/3/11

Μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία η διάρκεια της ημέρας θα είναι μικρότερη...

Τόσο μικρότερη που δεν πρόκειται να το αντιληφθεί κανείς!
Ο σεισμός των 8,9 ρίχτερ στην Ιαπωνία, εκτός από την μετατόπιση κατά 10 εκατοστά του άξονα της γης προκάλεσε, σύμφωνα με τον γεωφυσικό της NASA Richard Gross, και μείωση του χρόνου μιας περιστροφής της Γης (γύρω από τον άξονά της) κατά 1,6 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Για την ιστορία ο περσινός σεισμός στη Χιλή, 8,8 ρίχτερ, προκάλεσε μείωση στη διάρκεια της ημέρας κατά 1,26 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, ενώ ο σεισμός 9,1 ρίχτερ στη Σουμάτρα, το 2004, προκάλεσε μεγαλύτερη μείωση, κατά 6,8 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.
Η μείωση πραγματοποιείται εξαιτίας της αρχής διατήρησης της στροφορμής:
όπου   Ι η ροπή αδράνειας και ω η γωνιακή ταχύτητα περιστροφής.
Ισχύει: ω 2π / Τ  , όπου Τ η διάρκεια μιας ημέρας.
Ο σεισμός μεταβάλλει την κατανομή μάζας της γης. Οι μετατοπίσεις μάζας που προκαλούν τα ρίχτερ, αλλάζουν την ροπή αδράνειας της γης και για να διατηρείται σταθερή η στροφορμή της ιδιοπεριστροφής της, μεταβάλλεται η περίοδος περιστροφής. (Εξαιτίας του σεισμού, η ίδια η Ιαπωνία μετατοπίστηκε κατά 2,4 μέτρα, ενώ στο βυθό του Ειρηνικού άνοιξε ένα ρήγμα σε μήκος 300 χιλιομέτρων)
Στο βίντεο που ακολουθεί παρατηρήστε την αλλαγή στο ρυθμό περιστροφής, καθώς τα παιδιά μετακινούνται μεταβάλλοντας τη ροπή αδράνειας του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου