17/3/11

Η ραδιενέργεια γύρω μας και μέσα μας

Όλοι οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε μικρές ποσότητες ακτινοβολίας στην καθημερινή τους ζωή. Μπορούμε να ανιχνεύσουμε παντού ραδιενέργεια στο περιβάλλον μας - χωρίς αυτή να οφείλεται σε πυρηνικά ατυχήματα.
Στο βίντεο παρακάτω, από το 7NEWS, χρησιμοποιείται ένας απαριθμητής Geiger, μια συσκευή που ανιχνεύει τα επίπεδα ραδιενέργειας, στα κτίρια της πανεπιστημιούπολης του Ντένβερ, σε ένα γραμματοκιβώτιο, σε ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμη και μια μπανάνα [περιέχει το ραδιενεργό ισότοπο κάλιο-40, που αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό του φυσικού καλίου] !....δείχνοντας ότι η ραδιενέργεια υπάρχει παντού, αλλά σε τέτοια ποσότητα που είναι ακίνδυνη.
Ακόμη και το ανθρώπινο σώμα εκπέμπει ραδιενέργεια. Τα ραδιοϊσότοπα που έχουν βρεθεί σε ανθρώπινα σώματα είναι κατά σειρά μειούμενης ενεργότητας: Κάλιο-40, Άνθρακας-14, Τρίτιο (υδρογόνο-3), Ρουβίδιο-87, Στρόντιο-90,  Μόλυβδος-228, Πολώνιο-210Ράδιο-226, Μόλυβδος-228, Πολώνιο-210, Ουράνιο-238.
Το Κάλιο-40 και ο Άνθρακας-14 στο ανθρώπινο σώμα έχουν ενεργότητα 480 και 322 Bq (Μπεκερέλ), ενώ το ουράνιο-238, 0,096 Bq.
(Τα δεδομένα είναι από J. Shapiro "Radiation protection", 1990, Harvard Press)
[Eνεργότητα είναι ο αριθμός διασπάσεων ανά μονάδα χρόνου και
το 1 Bq(Μπεκερέλ) είναι ίσο με μία διάσπαση ανά δευτερόλεπτο]

Διαβάστε:
1.  "Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην Ελλάδα"

2. "Το σενάριο της καταστροφής στην Fukusima"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...