23/5/11

V1: To άστρο που μας "έδειξε" ότι το σύμπαν διαστέλλεται

O μεταβλητός αστέρας V1 στον γειτονικό μας γαλαξία Ανδρομέδα ή Μ31, όπως φωτογραφήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. 
Το άστρο V1 ανήκει στην κατηγορία των μεταβλητών κηφείδων, που χρησιμοποιούνται από τους αστρονόμους για να μετρούν τις αποστάσεις του σύμπαντος.
Η ανακάλυψη της διαστολής του σύμπαντος από τον Edwin Hubble οφείλεται και στους μεταβλητούς Κειφήδες. Πρόκειται για άστρα  που μεταβάλλουν τη συνολική παραγωγή φωτός τους περιοδικά.
"...Ο Hubble το 1923 για πρώτη φορά κατάφερε να αναλύσει σε μεμονωμένα άστρα το νεφέλωμα της Ανδρομέδας. Ανακάλυψε ότι οι σπειροειδείς βραχίονές του περιείχαν μερικά άστρα μεταβλητής λαμπρότητας ίδιας μορφής με τους μεταβλητούς Κηφείδες του δικού μας γαλαξιακού συστήματος.
O Hubble παρατηρώντας τη φαινόμενη λαμπρότητα των Κηφειδών της Ανδρομέδας και εκτιμώντας την απόλυτη λαμπρότητά τους από τις περιόδους τους, μπόρεσε να υπολογίσει άμεσα την απόστασή τους και στη συνέχεια την απόσταση του ίδιου του νεφελώματος (χρησιμοποιώντας τον νόμο που αναφέρει ότι η φαινόμενη λαμπρότητα είναι ανάλογη της απόλυτης και αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της αποστάσεως του ουρανίου σώματος).
Με τον τρόπο αυτό ο Ηubble υπολόγισε τις αποστάσεις και άλλων γαλαξιών.
Στη συνέχεια από τις μετατοπίσεις των ατομικών φασματικών γραμμών απορρόφησης, χρησιμοποιώντας τον νόμο Doppler, υπολόγισε τις ταχύτητες απομάκρυνσης των γαλαξιών, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, οι γαλαξίες απομακρύνονται από τον δικό μας και μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι η απόστασή τους από μας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα απομάκρυνσής τους..."

nasa.gov
Διαβάστε περισσότερα:
1. Ο νόμος του Χάμπλ (Hubble)
2. Κηφείδες: οι δείκτες των αποστάσεων του Σύμπαντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου