1/7/11

«Χιούστον, έχουμε πρόβλημα»

Μικροσκοπικό διαστημικό σκουπίδι πέρασε ξυστά από τον Διεθνή Σταθμό
Τουλάχιστον δύο χρόνια είχαν να ζήσουν ανάλογες στιγμές τρόμου οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS): τα έξι μέλη του πληρώματος ενημερώθηκαν πως «άγνωστο αντικείμενο, αγνώστου μεγέθους» θα περάσει «ξυστά» από τον Σταθμό, μόλις 15 ώρες πριν από την ενδεχόμενη σύγκρουση. Δίχως δεύτερη σκέψη αναζήτησαν καταφύγιο στις ακάτους - δύο διαστημικές κάψουλες Σογιούζ - και βέβαια παρέμειναν εκεί ερμητικά κλεισμένοι μέχρι να περάσει ο «εχθρός».....

Πράγματι, το θραύσμα, ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια που βρίσκονται διάσπαρτα στο Διάστημα, πλησίασε τον ISS σε απόσταση 335 μέτρων, ταξιδεύοντας με ταχύτητα περίπου 47.000 χλμ. / ώρα. Οι αστροναύτες - τρεις Ρώσοι, δύο Αμερικανοί και ένας Ιάπωνας - είχαν κλείσει όλες τις θυρίδες του Σταθμού και βρίσκονταν σε ετοιμότητα: σε περίπτωση που το διαστημικό σκουπίδι χτυπούσε τον Σταθμό, το πρόγραμμα προέβλεπε αποδεξαμενισμό και επιστροφή στη Γη. Ομως τέλος καλό, όλα καλά. Τέσσερα λεπτά αργότερα, οι ελεγκτές της αποστολής έληξαν τον συναγερμό και τα μέλη του πληρώματος επέστρεψαν στις θέσεις τους.
«Δεν γνωρίζουμε τι ήταν ακριβώς», δήλωσε αμέσως μετά ο αμερικανός διαστημικός πράκτορας της NASA Μπιλ Γκερστενμάιερ. Οπως παρατήρησε όμως, ήταν η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκουπίδι πλησιάζει τόσο πολύ στον Διαστημικό Σταθμό και πρόσθεσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για την προέλευσή του.
Από τα εκατομμύρια αντικείμενα που βρίσκονται στην τροχιά της Γης, μόνο το 10% είναι δορυφόροι, επισημαίνει ρώσος αξιωματούχος. Τα υπόλοιπα είναι σκουπίδια. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, στο Διάστημα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σκουπίδια μεγέθους έως και 10 εκατοστών και εκατομμύρια μικρότερου μεγέθους. Ολα ωστόσο είναι ικανά να προκαλέσουν σημαντικότατη ζημιά στον Σταθμό, να διαπεράσουν τα τοιχώματα και να προκαλέσουν αποσυμπίεση.
«Σήμερα, χρειαζόμαστε λίγες μέρες για να μπορέσουμε να οργανώσουμε ένα σχέδιο διάσωσης. Συνεργαζόμαστε με τους Ρώσους για να κάνουμε ορισμένες αλλαγές στο λογισμικό, ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε ακόμη και αν η ειδοποίηση μας έλθει καθυστερημένα», επισημαίνει ο Γκερστενμάιερ.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου