28/7/11

Η ακριβέστερη μέτρηση της μάζας του αντιπρωτονίου

Με μια νέα δημοσίευση στο «Nature», το ευρω-ιαπωνικό πείραμα Asacusa, που διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, ανέφερε μια νέα μέτρηση της μάζας του αντιπρωτονίου, με ακρίβεια, περίπου, ενός μέρους στο δισεκατομμύριο. Τέτοιες μετρήσεις ακριβείας παρέχουν ένα σημαντικό τρόπο να διερευνηθεί η, κατά τα φαινόμενα, «προτίμηση» της φύσης προς την ύλη, παρά την αντιύλη....

«Είναι ένα εξαιρετικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο Μασάκι Χόρι, διευθυντής έργου στη συνεργασία του Asacusa. «Σημαίνει πως η μέτρησή μας της μάζας του αντιπρωτονίου σε σχέση με το ηλεκτρόνιο είναι, πλέον, σχεδόν τόσο ακριβής όσο και του πρωτονίου».
Τα συνηθισμένα πρωτόνια απαρτίζουν περίπου το μισό του κόσμου μας, συμπεριλαμβανομένων και των… εαυτών μας. Με τόσα πολλά πρωτόνια «να κυκλοφορούν», θα ήταν φυσικό να υποθέτει κανείς πως η μάζα του πρωτονίου μπορεί να μετρηθεί με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από εκείνη του αντιπρωτονίου –και, πράγματι, αυτό ισχύει ακόμη, αλλά μόλις και οριακά.
Σε μελλοντικά πειράματα, οι επιστήμονες του Asacusa ελπίζουν πως θα καταφέρουν να βελτιώσουν τις μετρήσεις αντιπρωτονίων τους, σε βαθμό που να ξεπεράσουν κατά πολύ την ακρίβεια που σήμερα είναι εφικτή για το πρωτόνιο. Και, οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ της μάζας των δύο υποατομικών σωματιδίων, θα σημάνει, ίσως, την ανακάλυψη μιας «νέας φυσικής», όπου οι νόμοι της φύσης μας μπορεί να είναι διαφορετικοί για την ύλη, απ’ ό,τι για την αντιύλη.
Προς το παρόν, πάντως, η χαρά των φυσικών δεν κρύβεται: «Φανταστείτε πως ζυγίζουμε τον πύργο του Άιφελ», περιγράφει ο Χόρι. «Η ακρίβεια που πετύχαμε εδώ είναι, περίπου, ισοδύναμη με τη διαφορά που θα έκανε ένα σπουργίτι, καθισμένο στην κορυφή του. Την επόμενη φορά, όμως, η διαφορά δεν θα είναι ενός σπουργιτιού, αλλά, πλέον, ενός φτερού του».
ert.gr - press.web.cern.ch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου