19/7/11

Συσκευή που εξαφανίζει τον χρόνο !

Μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Cornell κατασκεύασε μια συσκευή που δημιουργεί μια τρύπα στο χρόνο, χρησιμοποιώντας το χρονικό ισοδύναμο ενός μανδύα αορατότητας.
Οι μανδύες αορατότητας κατευθύνουν το φως γύρω από ένα αντικείμενο στο χώρο, καθιστώντας το έτσι αόρατο.
Όμως ο Moti Fridman και οι συνεργάτες του, στο Πανεπιστήμιο του Cornell, πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Κατασκεύασαν ένα μανδύα που κρύβει τα γεγονότα στο χρόνο !!
Η "αορατότητα του χρόνου" είναι δυνατή εξαιτίας της δυαδικότητας μεταξύ χώρου και χρόνου στην ηλεκτρομαγνητική θεωρία. Ειδικότερα,η περίθλαση μιας δέσμης φωτός στο χώρο είναι μαθηματικά ισοδύναμη με τη χρονική διάδοση του φωτός μέσα σε ένα μέσο διασποράς. Δηλαδή, η περίθλαση και η διασπορά είναι συμμετρική στο χωρόχρονο.
Αυτό αμέσως μας οδηγεί σε μια ενδιαφέρουσα ιδέα. Όπως ακριβώς ένας φακός εστιάζει το φως στο χώρο, έτσι είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η διασπορά ώστε να κάνει έναν φακό να εστιάσει στον χρόνο.
Ένας τέτοιος χρονο-φακός μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρο-οπτικό διαμορφωτή, που έχει διάφορες και γνωστές ιδιότητες. Ένας χρονο-φακός μπορεί για παράδειγμα να μεγεθύνει ή να συμπιέσει το χρόνο.
Το τέχνασμα για να φτιάξουμε έναν χρονικό μανδύα αορατότητας είναι να τοποθετήσουμε δύο χρόνο-φακούς στη σειρά και στη συνέχεια να στείλουμε μια ακτίνα του φωτός μέσα από αυτά. Ο πρώτος συμπιέζει χρονικά το φως, ενώ ο δεύτερος το αποσυμπιέζει.
Όμως αυτό αφήνει ένα κενό. Για μικρό χρονικό διάστημα υπάρχει μια τρύπα στο χρόνο στην οποία κανένα γεγονός δεν είναι καταγεγραμμένο.
Έτσι για έναν παρατηρητή, το φως που εξέρχεται από τον δεύτερο φακό εμφανίζεται χωρίς στρεβλώσεις, σαν να μη συνέβη κανένα γεγονός.
Στην πραγματικότητα ο χώρος μεταξύ των δυο φακών είναι ένα είδος χωροχρονικού μανδύα που διαγράφει τις αλλαγές που πραγματοποιούνται σε μικρό χρονικό διάστημα. Η συσκευή έχει κάποιους περιορισμούς. Ο χρονικός μανδύας του διαρκεί για 110 νανοδευτερόλεπτα.
Αλλά ακόμη είμαστε στην αρχή...
Στο παρακάτω animation φανταστείτε ότι τα φωτόνια κινούνται σταθερά όπως η ροή των αυτοκινήτων σε μια λεωφόρο. Αν επιβρδυνθεί η κίνηση σε κάποιο σημείο, αντίθετα προς το ρεύμα, δημιουργείται ένα κενό. Μπορείτε να διασχίσετε τη λεωφόρο μέσα από το κενό και στη συνέχεια επιταχύνοντας η κίνηση των αυτοκινήτων να καλύψει το κενό. Για έναν παρατηρητή που κινείται κατά τη διεύθυνση του ρεύματος, το κενό δεν υπήρξε ποτέ, γιατί δεν υπάρχει καμμιά απόδειξη γι αυτό. Κατά τη διάρκεια αυτού του κενού ότι κι αν συμβεί δεν καταγράφεται.
www.technologyreview.com - physicsforme.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου