4/10/11

Bραβείο Νομπέλ Φυσικής 2011

.... στην επιτάχυνση της διαστολής του Σύμπαντος
(update)
Από αριστερά προς τα δεξιά οι: Adam Riess, Brian Schmidt και Saul Perlmutter, που μοιράζονται το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2011
Το βραβείο Νομπέλ Φυσικής 2011 απονέμεται: μισό στον Saul Perlmutter (του προγράμματος Κοσμολογίας Σουπερνόβα, στο Lawrence Berkeley National Laboratory και στο Berkeley στην California), και το άλλο μισό μοιράζονται ο Brian P. Smith (της ερευνητικής ομάδας Σουπερνόβα υψηλού-z στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας) και ο Adam G. Riess (της ομάδας Σουπερνόβα υψηλού-z στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Space Telescope Science Institute, στη Βαλτιμόρη).
Οι επιστήμονες αυτοί ξαναϋπολόγισαν τον ρυθμό διαστολής του σύμπαντος στο μακρινό παρελθόν. Αντί να αναλύσουν τους μεταβλητούς Κηφείδες, όπως έκανε ο Χαμπλ στη δεκαετία του 20, άρχισαν να μελετούν τους υπερκαινοφανείς (supernova) γαλαξιών, δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά - τοφως τους είχε εκπεμφθεί δισεκατομμύρια έτη πριν. Εξέτασαν υπερκαινοφανείς τύπου Ια (θεωρούνται ιδεώδεις για απόλυτα κηρία) και απέδειξαν ότι η διαστολή του σύμπαντος επιταχύνεται.
Mε ένα κλικ ΕΔΩ μπορείτε να δείτε μια προσομοίωση της έκρηξης ενός σουπερνόβα που παρατηρήθηκε στον γαλαξία Α του Κενταύρου. Η εικόνα αριστερά δείχνει πως εξελίσσεται η λαμπρότητα ενός σουπερνόβα. Το πάνω δεξιά γράφημα δείχνει αυτή τη λαμπρότητα σαν συνάρτηση του χρόνου και το γράφημα κάτω δεξιά δείχνει πως μεταβάλλεται το φάσμα του σουπερνόβα κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Το ύψος κάθε χρώματος στη γραφική παράσταση είναι ανάλογο της έντασης του κάθε χρώματος.
Όμως αυτή η διαπίστωση δεν συμφωνούσε με καμία τιμή του Ω που μετράει την μέση πυκνότητα της ύλης στο σύμπαν. Ο μόνος τρόπος για να συμφωνήσουν οι παρατηρήσεις με τη θεωρία, ήταν να επαναεισαχθεί η κοσμολογική σταθερά Λ, η ενέργεια του κενού που είχε θεωρήσει κάποτε ο Einstein στα πλαίσια της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας (εξίσωση Εinstein:Guv + Λ guv = Tuv , αργότερα το μετάνιωσε λέγοντας μάλιστα πως ήταν η "μεγαλύτερη γκάφα" που έκανε στη ζωή του).
Η μεγαλύτερη γκάφα του Einstein επανήλθε στο προσκήνιο εξαιτίας των σημερινών βραβευθέντων με το Nobel Φυσικής 2011. Ο Brian Smith θυμάται: "Όσο κι αν δεν το πίστευα, είχαμε ελέγξει τα πάντα .... δίσταζα να το ανακοινώσω, γιατί πραγματικά φοβόμουν ότι θα μας λιντσάριζαν". Σύμφωνα με τον E. Witten του Ινστιτούτου Ανωτέρων Μελετών του Πρίνστον ήταν "το πιο παράξενο πειραματικό εύρημα από τότε που άρχισε να ασχολείται με τη Φυσική"
Η σχετιζόμενη με την κοσμολογική σταθερά Λ ενέργεια, ονομάστηκε από τους κοσμολόγους σκοτεινή ενέργεια.
Το σύμπαν συνίσταται κυρίως από σκοτεινή ενέργεια. Η σκοτεινή ύλη και η γνωστή μας ύλη αποτελούν θλιβερή μειοψηφία
Στα βίντεο που ακολουθούν παρακολουθούμε τους Adam Riess (βίντεο 1), Saul Perlmutter (βίντεο 2) και Brian Smith (βίντεο 3)

http://youtu.be/14YZ2YNcFjs


http://youtu.be/YezKsgsPM24


http://youtu.be/zU398Eh4iEg
...................................................................................................................
Στις 12:35 περίπου.... Δείτε live την ανακοίνωση ΕΔΩ

http://youtu.be/DJNM0xEeamY
188 άτομα έχουν λάβει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής από το 1901, μεταξύ των οποίων, 2 είναι γυναίκες.Ο μικρότερος σε ηλικία φυσικός που τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής ήταν ο Lawrence Bragg σε ηλικία 25 ετών, ενώ ο γηραιότερος Raymond Davis Jr, σε ηλικία 88 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου