9/11/11

Τo μικρότερο αυτοκίνητο στον κόσμο φτιαγμένο από ένα μόριο!

Νανο-αυτοκίνητο: To μικρότερο αυτοκίνητο στον κόσμο είναι συνίσταται από ένα μόνο μόριο.
Έχει κατασκευαστεί από ερευνητές στην Ολλανδία και την Ελβετία. Το νανο-αυτοκίνητο έχει μήκος περίπου 1 νανόμετρο, χρησιμοποιεί ηλεκτρόνια ως καύσιμο και ρολάρει πάνω σε μια επιφάνεια χαλκού.
Το όχημα διαθέτει τέσσερα "κουπιά" σαν τροχούς που περιστρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση όταν διεγερθούν με μια δέσμη ηλεκτρονίων.
Αν του δώσουμε ενέργεια τότε το απειροελάχιστο αυτοκίνητο είναι σε θέση να την μετατρέψει σε κίνηση και να κινηθεί ευθύγραμμα.

Αρχικά κατασκευάστηκαν οι μοριακοί κινητήρες.
Διαβάστε για τον μικρότερο ηλεκτρικό μοριακό κινητήρα μήκους ενός νανομέτρου ΕΔΩ
Στη συνέχεια αυτά τα μόρια-κινητήρες που έχουν την δυνατότητα περιστροφής προσαρμόστηκαν σε ένα σύνθετο μόριο έτσι ώστε παίξουν το ρόλο των τροχών.
Με μια ηλεκτρονική δέσμη προσφέρεται ενέργεια στο σύστημα, το οποίο με τη σειρά του την μετατρέπει σε κίνηση. Προς το παρόν  απαιτούνται χαμηλές θερμοκρασίες (7 βαθμούς Κέλβιν ή -266 ° C) για την κίνηση προς τα εμπρός.
Πάντως πρόκειται για ένα πολύ αργό οδικό ταξίδι: χρειάζεται 10 παλμούς "καυσίμων" από τη δέσμη ηλεκτρονίων το όχημα διανύει 6 νανόμετρα (το κεφάλι μιας καρφίτσας είναι περίπου ένα εκατομμύριο νανόμετρα)

To βίντεο που ακολουθεί δείχνει μια παλαιότερη εξιδανικευμένη προσομοίωση μοριακού αυτοκινήτου (νανοαυτοκίνητο)

http://youtu.be/lASdcW-BtiU

news.discovery.com - newscientist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου