7/10/10

Νόμπελ Χημείας για τρεις «μάγους» της οργανικής σύνθεσης

Ανακοινώθηκε σήμερα και το νόμπελ Χημείας, σε τρεις ερευνητές που συνέθεσαν οργανικά μόρια εξίσου περίπλοκα με αυτά που φτιάχνει η φύση.
Ένας Αμερικανός και δύο Ιάπωνες επιστήμονες βραβεύονται με το Νόμπελ Χημείας 2010 για την ανακάλυψη μεθόδων σύνθεσης περίπλοκων οργανικών ενώσεων, οι οποίες αξιοποιούνται σήμερα σε κάθε τομέα της καθημερινής ζωής.
Οι τρεις «μάγοι» της οργανικής χημείας είναι ο Ρίτσαρντ Χεκ, ο Έι-Ίτσι Νεγκίσι και ο Ακίρα Σουζούκι. Βραβεύονται για τις «διασταυρούμενες συζεύξεις που καταλύονται από παλλάδιο στην οργανική σύνθεση», ανακοίνωσε την Τετάρτη η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών....
Τα οργανικά μόρια, τα οποία περιλαμβάνουν έναν σκελετό από άτομα άνθρακα συνδεδεμένα το ένα με το άλλο, είναι η βάση όλων των μορφών ζωής στη Γη.
Τα εργαλεία χημικής σύνθεσης που επινόησαν οι τρεις νομπελίστες επέτρεψαν στον άνθρωπο να μιμηθεί τη φύση παράγοντας περίπλοκα οργανικά μόρια για αναρίθμητες χρήσεις.
Για να δημιουργήσουν αυτά τα περίπλοκα μόρια, οι επιστήμονες πρέπει αρχικά να συνδέσουν σειρές από άτομα άνθρακα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα άτομα άνθρακα δεν έχουν από μόνα τους την τάση να αντιδρούν μεταξύ τους.
Οι αντιδράσεις που καταλύονται από παλλάδιο είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να δώσει περίπλοκα οργανικά μόρια με ακρίβεια και αποδοτικότητα.
Στη λεγόμενη αντίδραση Χεκ, την αντίδραση Νεγκίσι και την αντίδραση Σουζούκι, άτομα άνθρακα πλησιάζουν και αντιδρούν μεταξύ τους με τη μεσολάβηση ενός ατόμου παλλάδιου που τα φέρνει σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.
Οι διασταυρούμενες συζεύξεις που καταλύονται από παλλάδιο χρησιμοποιούνται σήμερα τόσο στην έρευνα όσο και στην παραγωγή μορίων στη φαρμακοβιομηχανία και τη βιομηχανία ηλεκτρονικών, μεταξύ άλλων.
Ο Αμερικανός Ρίτσαρντ Χεκ γεννήθηκε το 1931 και είναι σήμερα επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουεαρ στο Νιούαρκ.
Ο Ιάπωνας Έι-Ίτσι Νεγκίσι γεννήθηκε το 1935 και είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πέρντιου στις ΗΠΑ.
Ο επίσης Ιάπωνας Ακίρα Ζουζούκι γεννήθηκε το 1930 και είναι επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Χοκάιντο.
Οι τρεις ερευνητές θα παραλάβουν το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει (10 εκατ. σουηδικές κορώνες, περίπου 1 εκατ. ευρώ) στην τελετή απονομής των Νόμπελ που πραγματοποιείται το Δεκέμβριο στη Στοκχόλμη. Εξαίρεση είναι το Νόμπελ Ειρήνης που απονέμεται στο Όσλο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου