6/1/11

Η πιο πρόσφατη απεικόνιση του γαλαξία της Ανδρομέδας

Αυτό το μωσαϊκό του σπειροειδή γαλαξία της Ανδρομέδας τονίζει τα θερμά και ψυχρά σημεία του.
Η εικόνα είναι ένας συνδυασμός των παρατηρήσεων από το Herschel Space Observatory που πάρθηκαν στο υπέρυθρο φως (στην εικόνα φαίνονται ως αποχρώσεις του πορτοκαλί), και το τηλεσκόπιο XMM-Newton που ανιχνεύει ακτίνες Χ (το μπλε χρώμα στην φωτογραφία).
Το Herschel αναδεικνύει με λεπτομέρεια την γέννηση των άστρων στους πέντε ομόκεντρους δακτυλίους του γαλαξία. Τα ογκώδη νέα άστρα περιβάλλονται από θερμή σκόνη, που τα αναγκάζει να λάμπουν σε μεγαλύτερο μήκος κύματος - στο υπέρυθρο φως που βλέπει το Herschel.
 Αντίθετα, το XMM-Newton συλλαμβάνει ότι συμβαίνει στο τέλος της ζωής των μεγάλων άστρων. Δείχνει τις υψηλής ενέργειας ακτίνες Χ που προέρχονται από εκρήξεις σουπερνόβα και από νεκρά άστρα μεγάλης μάζας που περιστρέφονται γύρω από τους συνοδούς τους. Αυτές οι πηγές ακτίνων Χ είναι συγκεντρωμένες στο κέντρο του γαλαξία, όπου τείνουν να σχηματίζονται τα μεγάλα άστρα.
Η Ανδρομέδα είναι ο πλησιέστερος γαλαξίας στον δικό μας. Βρίσκεται σε απόσταση 2.5 εκατομμύρια έτη φωτός από μας και εκτιμάται ότι περιέχει 200 με 400 δισεκατομμύρια άστρα.
www.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου