4/1/11

Τα σύννεφα «έκρυψαν» την έκλειψη

Η φωτό είναι τραβηγμένη την ώρα της έκλειψης από το Αγρίνιο, περίπου στις 10:10, από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Δημήτρη Καπετανάκη.
Ορατή και από τη χώρα μας ήταν η μερική έκλειψη ηλίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί ώρα Ελλάδας, ωστόσο η συννεφιά εμπόδισε τους Έλληνες να απολαύσουν το αστρονομικό αυτό φαινόμενο σε όλη του την έκταση.
Να σημειωθεί ότι η έκλειψη πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής ήταν εν μέρει ορατή ελάχιστες μόνο στιγμές, αφού τα σύννεφα σκίασαν την παρατήρηση του φαινομένου.
Πάντως, αυτό δεν εμπόδισε αρκετούς λάτρεις της αστρονομίας να συγκεντρωθούν στο προαύλιο του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου μέλη της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και ερασιτέχνες αστρονόμοι είχαν εγκαταστήσει τηλεσκόπια και εξηγούσαν σε κάθε ενδιαφερόμενο, που είχε προσέλθει, το φαινόμενο της έκλειψης.
Η έκλειψη στον ουρανό της Αττικής άρχισε στις 9 το πρωί, κορυφώθηκε περίπου στις 10:20 (δυστυχώς πίσω από τα σύννεφα) και επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 12 το μεσημέρι. Ο ηλιακός δίσκος εκτιμάται ότι καλύφθηκε γύρω στο 60% από την παρεμβολή της Σελήνης ανάμεσα στη Γη και στο άστρο του ηλιακού μας συστήματος και, έτσι, το υπόλοιπο του ηλιακού δίσκου πήρε την μορφή μηνίσκου.
Όσο πιο βόρεια βρισκόταν ένας παρατηρητής στην ελληνική επικράτεια, τόσο (οριακά) μεγαλύτερο ποσοστό του ηλιακού δίσκου μπορούσε να δει να σκεπάζεται από τη σκιά του φεγγαριού. Η έκλειψη ήταν μερική στην Ελλάδα, επειδή η χώρα μας έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή της Γης όπου έπεσε η παρασκιά της Σελήνης και όχι η κυρίως σκιά (οπότε η έκλειψη θα ήταν ολική).
Στην Ελλάδα θα υπάρξει μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου την 1η Ιουνίου 2030 και μια ολική έκλειψη ηλίου στις 21 Απριλίου 2088. Είχε προηγηθεί, στις 29 Μαρτίου 2006, μια ολική έκλειψη ηλίου που ήταν πλήρως ορατή όμως μόνο από το Καστελόριζο.
Συνολικά, στον 21ό αιώνα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στον πλανήτη μας θα πραγματοποιηθούν 226 ηλιακές εκλείψεις (οι 74 ολικές) και 144 σεληνιακές εκλείψεις (οι 86 ολικές).
http://www.skai.gr/news/technology/article/159751/ta-sunnefa-ekrupsan-tin-ekleipsi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου