Αυτή η σύνθετη εικόνα προέκυψε από έναν συνδυασμό εικόνων από το τηλεσκόπιο Chandra που "βλέπει" ακτίνες Χ και του Hubble που "βλέπει" ορατό φως. Πρόκειται για ένα κατάλοιπο από έκρηξη σουπερνόβα που ονομάζεται Κασσιόπη Α (CAS Α) και βρίσκεται στο Γαλαξία μας, περίπου 11.000 έτη φωτός μακριά από μας. Βλέπουμε τα υπολείμματα ενός ογκώδους άστρου που εξερράγη πριν από περίπου 330 χρόνια.
Στο κέντρο της εικόνας βρίσκεται ένα άστρο νετρονίων, ένα εξαιρετικά πυκνό άστρο που απέμεινε από το σουπερνόβα. Επιβεβαιώνεται πλέον από ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες ότι στο εσωτερικό του άστρου αυτού τα νετρόνια βρίσκονται σε υπέρρευστη κατάσταση όπως περιγράφουμε σε προηγούμενο άρθρο ΕΔΩ.
Στην ένθετη εικόνα βλέπουμε την καλλιτεχνική αναπαράσταση του αστέρα νετρονίων στο κέντρο του Cas Α. Τα έγχρωμα στρώματα στο εσωτερικό δείχνουν την κρούστα (πορτοκαλί) και τον πυρήνα (κόκκινο), όπου η πυκνότητα είναι πολύ μεγαλύτερη και το κέντρο του πυρήνα που θεωρείται ότι τα νετρόνια να είναι σε κατάσταση υπερρευστότητας (εσωτερική κόκκινη μπάλα). Οι μπλε ακτίνες που εκπέμπει το άστρο αντιπροσωπεύουν τα νετρίνα. Στην διαφυγή των νετρίνων και την ενέργεια που μεταφέρουν αυτά -τα ασθενώς αλληλεπιδρώντα σωματίδια με την ύλη, οφείλεται και η παρατηρούμενη γρήγορη ψύξη του άστρου.
www.nasa.gov
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου