To Discovery λίγο μετά την πρόσδεσή του στον ISS. Στην εικόνα διακρίνεται και ο ρομποτικός βραχίονας του σταθμού Canadarm. (Φωτογραφία: Associated Press )
Ουάσινγκτον
Το Discovery έφτασε για τελευταία φορά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), δεν είναι όμως το μόνο σκάφος που βρίσκεται στο πολυεθνικό διαστημικό λιμάνι. Γύρω του συνωστίζονται ακόμα τρία φορτηγά από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Ρωσία, καθώς και δύο ρωσικές κάψουλες Soyuz.
Είναι η πρώτη φορά που ο ISS δέχεται τόσες επισκέψεις ταυτόχρονα.
Προκειμένου μάλιστα να απαθανατιστεί σε εικόνες αυτή η μοναδική συγκυρία, η NASA εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει κατά μία μέρα την αποστολή του διαστημικού λεωφορείου. Εφόσον το σχέδιο εγκριθεί, ο κυβερνήτης του Discover και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες ταξιδέψουν για λίγο με ένα από τα Soyuz, για να φωτογραφίσουν τον σταθμό από μακριά.
Στην τελευταία του αποστολή πριν προσεδαφιστεί τελικά στο μουσείο, το Discovery έφτασε στον ISS το βράδυ του Σαββάτου ώρα Ελλάδας, όταν βρισκόταν περίπου 350 χιλιόμετρα πάνω από την έρημο της Αυστραλίας.
Δεδομένου ότι το σκάφος είχε μάζα σχεδόν 122 τόνων μαζί με το φορτίο του, χρειάστηκαν 45 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί ο σταθμός μετά το ταρακούνημα της πρόσδεσης. Όταν τελικά άνοιξε η ενδιάμεση αεροστεγής θυρίδα, οι έξι αστροναύτες του Discovery έσφιξαν τα χέρια με το ισάριθμο πλήρωμα του ISS -τρεις Ρώσους, δύο Αμερικανούς και έναν Ιταλό αστροναύτη.
Το Discovery μετέφερε σε τροχιά μια μόνιμη υπομονάδα πολλαπλών χρήσεων και μια εξωτερική πλατφόρμα για πειράματα στο κενό του Διαστήματος. Μετέφερε επίσης τον Robonaut 2, ένα ανθρωποειδές ρομπότ που αναπτύχθηκε από τη NASA σε συνεργασία με την General Motors.
Το διαστημικό λεωφορείο είχε εκτοξευτεί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ την Πέμπτη, όπου θα επιστρέψει 11 ή 12 μέρες αργότερα.
Μετά τις τελευταίες αποστολές του Endeavour και του Atlantis το επόμενο εξάμηνο, ο στόλος της NASA συνταξιοδοτείται οριστικά.
Τις μεταφορές πληρωμάτων από και προς τον σταθμό θα αναλάβουν αποκλειστικά τα ρωσικά Soyuz.
Newsroom ΔΟΛ
Ακολουθεί μαι σειρά εντυπωσιακών φωτογραφιών από την αποστολή του διαστημικού λεωφορείου...
dailymail.co.uk/sciencetech
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου