28/3/11

Ο "δίδυμός" μας γαλαξίας

Ο γειτονικός γαλαξίας NGC 253 έχει όμοια χαρακτηριστικά με τον δικό μας
Στο κέντρο του γειτονικού γαλαξία NGC 253 υπάρχει μια μαύρη τρύπα όμοια με αυτή στο κέντρο του δικού μας γαλαξία
Λονδίνο. Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ο γειτονικός μας γαλαξίας NGC 253 έχει σημαντικές ομοιότητες με τον δικό μας, τόσες που οι ειδικοί τον καταγράφουν πλέον ως "δίδυμο" του. Ο γαλαξίας NGC 253 λόγω του σχήματος αλλά και της εξαιρετικής του λαμπρότητας έχει λάβει από τους επιστήμονες το προσωνύμιο "Ασημένιο Νόμισμα ". Πρόκειται για έναν σπειροειδή γαλαξία στο κέντρο του οποίου υπάρχει μια γιγάντια μαύρη τρύπα μεγέθους και λοιπών χαρακτηριστικών όμοιων με εκείνης που υπάρχει και στο κέντρο του δικού μας γαλαξία.
Το κωδικό όνομα της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας είναι SgrA* και βρίσκεται στην περιοχή του Τοξότη σε απόσταση περίπου 26.000 ετών φωτός από την Γη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η μάζα της μελανής οπής αντιστοιχεί με εκείνη περίπου τριών εκατομμυρίων άστρων σαν τον Ήλιο.
«Η μαύρη τρύπα στον NGC 253 δημιουργήθηκε πριν από μερικά δισεκατομμύρια έτη. Πιθανολογούμε ότι είναι το αποτέλεσμα της κατάρρευσης όχι ενός αλλά πολλών μεγάλων άστρων» δήλωσε στο δικτυακό τόπο Daily Galaxy η Αντρεα Γκεζ, καθηγήτρια φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο UCLA που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας που μελέτησε τον γειτονικό μας γαλαξία χρησιμοποιώντας το παρατηρητήριο VLT στην Χιλή και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Βασικό "συστατικό" οι μαύρες τρύπες
Η καρδιά του γαλαξία
Η Γκεζ ασχολείται από το 1995 με την παρατήρηση των γαλαξιακών κέντρων και τα ευρήματα των μελετών της, σε συνδυασμό με άλλες σχετικές έρευνες, έχουν οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα στο συμπέρασμα ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα (αν όχι στο σύνολό τους) οι γαλαξίες του Σύμπαντος έχουν στο κέντρο τους μια μαύρη τρύπα. Επιπλέον οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μέγεθος αλλά και τα χαρακτηριστικά της μαύρης τρύπας στο κέντρο ενός γαλαξία σχετίζονται άμεσα με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά των γειτονικών του γαλαξιών.
tovima.gr/science - dailymail.co.uk/sciencetech

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου