4/3/11

Εντυπωσιακή απεικόνιση του γαλαξία Ηλιοτρόπιο (Messier 63)

Στην παραπάνω εικόνα, που ελήφθη στο υπέρυθρο φως από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA, βλέπουμε τα διάφορα τμήματα των βραχιόνων του σπειροειδούς γαλαξία Ηλιοτρόποιο, γνωστό και ως Messier 63.  Το υπέρυθρο φως είναι ευαίσθητο στις λωρίδες σκόνης των σπειροειδών γαλαξιών, οι οποίες δεν φαίνονται σε εικόνες ορατού φωτός.
Ο Messier 63 βρίσκεται σε απόσταση 37 εκατομμυρίων ετών φωτός από μας.
Η μικρή διαγώνια γραμμή, που φαίνεται στο κάτω δεξιό τμήμα του δίσκου του γαλαξία, είναι ένας άλλος πολύ πιο μακρινός γαλαξίας.
Το μπλε χρώμα στη φωτογραφία αντιπροσωπεύει υπέρυθρο φως με μήκος κύματος 3,6 μικρόμετρα (μm), το πράσινο χρώμα σε μήκος κύματος 4,5 μm και το κόκκινο σε 8 μm. Η συνεισφορά από το φως των άστρων που αντιστοιχεί σε 3,6 μικρόμετρα έχει αφαιρεθεί από την εικόνα για να ενισχυθεί η προβολή των χαρακτηριστικών της σκόνης.

Στην εικόνα που ακολουθεί (επίσης από το Spitzer) βλέπουμε πάλι τον ίδιο γαλαξία σε μεγαλύτερο εύρος μηκών κύματος υπερύθρου. Το μπλε χρώμα αντιστοιχεί σε υπέρυθρο φως με μήκος κύματος 3,6 και 4,5 μm, το πράσινο σε 8 μm και το κόκκινο σε 24 μm.
www.nasa.gov/mission_pages/spitzer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου