21/9/11

Ποιος ήταν ο αστεροειδής εξαφάνισε τους δεινόσαυρους της Γης;

Καλλιτεχνική άποψη ενός «διαλυμένου» αστεροειδούς
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας γιγάντιος αστεροειδής, ο οποίος «έσπασε» σε πολλά κομμάτια κατά το παρελθόν στην κύρια ζώνη των αστεροειδών (μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία), ξέφυγε από την αρχική του τροχιά και συγκρούστηκε με τη Γη.
Το κομμάτι αυτό, μήκους 10 χιλιομέτρων, που έπεσε εκεί που τώρα είναι η χερσόνησος Γιουκατάν του Μεξικού, είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των δεινοσαύρων καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό κάθε είδους ζωής στη Γη.
Όμως οι επιστήμονες δεν ξέρουν από πού προήλθε αυτός ο αστεροειδής και με ποιο τρόπο συνάντησε στην πορεία του τη Γη.
Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2007 με επίγεια τηλεσκόπια στο ορατό φως, έδειξε ότι πρόκειται για κομμάτι ενός τεράστιου αστεροειδούς που φέρει το όνομα Baptistina.
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, ο Baptistina συγκρούστηκε με κάποιον άλλο αστεροειδή στην κύρια ζώνη μεταξύ του Άρη και του Δία πριν από περίπου 160 εκατομμύρια. Η σύγκρουση αυτή έστειλε προς τη Γη κάποια κομμάτια, ένα από τα οποία συγκρούστηκε με τη Γη.
Με τις νέες παρατηρήσεις στο υπέρυθρο φως από το WISE η θεωρία του Baptistina τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Οι λεπτομερείς παρατηρήσεις του WISE σε περίπου 120000 αστεροειδείς της κύριας ζώνης, έδωσαν τα στοιχεία στους αστρονόμους ώστε να υπολογίσουν ότι ο αρχικός αστεροειδής Baptistina διασπάστηκε πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια (και όχι 160 όπως μέχρι τώρα θεωρούσαν). Το αποτέλεσμα αυτό αποκλείει η σύγκρουση της Γης με αστεροειδή πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια να οφείλεται σε κομμάτι του Baptistina. Συνεπώς ο αστεροειδής, δολοφόνος των δεινοσαύρων στον πλανήτη μας παραμένει μυστήριο....
physicsforme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου