(update3)8:55π.μ.-24/9 - NASA:We're still waiting for #UARS Done! confirmation. If debris fell on land (and that's still a BIG if), Canada is most likely area....Για να δείτε που βρίσκεται ο δορυφόρος αυτή τη στιγμή πατήστε ΕΔΩ
Τελικό: Έπεσε στη Γη ο δορυφόρος UARS
(update2 ) Aλλαγή πορείας: Προς τη Σαχάρα οδεύει ο δορυφόρος της NASA και όχι στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας... (www.enet.gr)
(update1) Το βράδυ της Παρασκευής θα είναι ορατός από την Θεσσαλονίκη και από άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Για την Θεσσαλονίκη θα ανατείλει στις 21.02 (ώρα Ελλάδος) στον νοτιοδυτικό ουρανό στον αστερισμό του Σκορπιού, θα περάσει πολύ κοντά από τον Αλτάιρ στις 21:05:23, λίγα δευτερόλεπτα μετά θα βρίσκεται στο μέγιστο ύψος του (68 μοίρες) στον αστερισμό του Κύκνου και θα δύσει στις 21:08:51 στα βορειοανατολικά, στον αστερισμό του Περσέα. Οι ώρες δεν είναι απόλυτα ακριβείς επειδή η τροχιά του χάνει ύψος όσο πλησιάζει την ατμόσφαιρα και η ταχύτητα του μειώνεται.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η καταστροφή του να αρχίσει πριν την προβλεπόμενη ώρα, έτσι όποια παρατήρηση γίνει είναι πολύτιμη. Εφοδιαστείτε με φωτογραφικές μηχανές ή βιντεοκάμερες και αν δείτε περισσότερα από ένα φωτεινά σημεία να διασχίζουν τον ουρανό καταγράψτε με ακρίβεια την θέση (σε σχέση με τα αστέρια) και την ώρα. www.ofa.gr
Ο δορυφόρος UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) - ζυγίζει περίπου 5,5 τόνους - αναμένεται να πέσει στην επιφάνεια της Γης στις επόμενες ημέρες.
Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το πότε και το που θα προσκρούσει ακριβώς ο δορυφόρος.
Οι συντεταγμένες που έχει δώσει η NASA, για το που θα συντριβεί ο δορυφόρος καλύπτουν περίπου όλο τον πλανήτη και κυρίως κατοικημένες περιοχές. (δείτε το σχετικό βίντεο παρακάτω).
Ο δορυφόρος αυτός αποτελεί το μεγαλύτερο διαστημικό απόβλητο που προσκρούει στη Γη τα τελευταία 30 χρόνια.
Κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα αναμένεται να πάρει φωτιά και να σπάσει σε περίπου 100 κομμάτια, δημιουργώντας μπάλες φωτιάς που θα είναι ορατές και την ημέρα.
Περίπου 26 από αυτά τα κομμάτια, το μεγαλύτερο εκ των οποίων θα ζυγίζει σχεδόν 140 κιλά, εκτιμάται ότι θα επιβιώσουν της εισόδου στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα, πάντως, με τη NASA, ο UARS έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πέσει στη θάλασσα.
http://youtu.be/Un51WLnU_lQ
Source: SPACE.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου