24/9/11

Έπεσε στη Γη ο δορυφόρος UARS

(update) Σύμφωνα με το τελευταίο ανακοινωθέν της NASA δεν προσδιορίστηκε ο ακριβής χρόνος και ο τόπος της πτώσης του δορυφόρου UARS. Κατά τη διάρκεια της επανεισόδου του, ο δορυφόρος πέρασε από την ανατολική ακτή της Αφρικής πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, στη συνέχεια, από τον Ειρηνικό Ωκεανό, από τον βόρειο Καναδά, στη συνέχεια κατά μήκος του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, μέχρι σε κάποιο σημείο πάνω από τη Δυτική Αφρική.
Ο δορυφόρος UARS έσπασε σε κομμάτια κατά τη διάρκεια της επανεισόδου, τα περισσότερα από τα οποία κάηκαν στην ατμόσφαιρα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο δορυφόρος πιθανόν διαλύθηκε και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, μακριά από την ακτή των ΗΠΑ. Είκοσι έξι κομμάτια του θα μπορούσαν να έχουν επιβιώσει από τη πύρινη είσοδο στην ατμόσφαιρα και να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης.
Ωστόσο, η NASA δεν είναι ενήμερη για τυχόν αναφορές σχετικά με τραυματισμούς ή υλικές ζημιές.
Συνεχής ενημέρωση από τη NASA σχετικά με την πτώση του δορυφόρου UARS γίνεται ΕΔΩ

Ο βάρους έξι τόνων ερευνητικός δορυφόρος της NASA έπεσε τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Γη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό που μπορεί να κατέληξαν κάποια συντρίμμια του.....

Φήμες στο διαδίκτυο δείχνουν το παραπάνω σημείο στον Καναδά (Okotoks, Alberta) ως σημείο πτώσης του δορυφόρου"
Η είσοδος του δορυφόρου στην ατμόσφαιρα της Γης αναμενόταν ανάμεσα στις 06:45 και 07:45 ώρα Ελλάδος, σημείωσε η NASA.
Στο διάστημα αυτό ο Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) πέρασε πάνω από τον Καναδά και την Αφρική, όπως και από μεγάλες περιοχές του Ειρηνικού, του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προσπαθεί να επιβεβαιώσει το σημείο από το οποίο εισήλθε στην ατμόσφαιρα και την ώρα που έγινε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είχε συμβουλεύσει τους κατοίκους του βορρά να μην μείνουν έξω, επισημαίνοντας είναι πιο ασφαλείς στα κτίρια από την ύπαιθρο και κυρίως στους χαμηλότερους ορόφους και κοντά σε φέροντες τοίχους.

Αρχικά, πιθανότητες 1,5% είχε ο ιταλικός βορράς να δεχθεί θραύσματα του ανενεργού ερευνητικού δορυφόρου της NASA Upper Atmosphere Research Satellite (UARS).

Οι προβλέψεις για την ώρα και την τροχιά που ακολουθεί ο δορυφόρος των 6,3 τόνων της NASA άλλαξαν την Παρασκευή και οι αξιωματούχοι ξαναέβαλαν τη βόρεια Αμερική στις πιθανές περιοχές πτώσης του δορυφόρου.

«Ο κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια είναι πάρα πολύ μικρός» σημείωσε σε ανακοίνωσή της η NASA.

Το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου αναμένεται ότι έχει καεί κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, αλλά λόγω του μεγέθους του, ορισμένα τμήματα υπολογίζεται ότι έφτασαν στην επιφάνεια της γης.

Ειδικοί της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) στο Ντάρμστατ, στη Γερμανία, είχαν δηλώσει πριν την πτώση ότι το τμήμα που δεν θα καεί κατά την είσοδο του δορυφόρου στην ατμόσφαιρα ανέρχεται σε περισσότερα από 500 κιλά και ότι τα υπολείμματά του υπάρχει πιθανότητα να διασπαστούν σε περίπου 20 τμήματα.
Οι πιθανότητες να πληγεί οποιοσδήποτε από τα θραύσματα είναι περίπου 1 στις 3.200 (οι πιθανότητες να πέσει στο δικό μου κεφάλι … είναι
1 προς αρκετά τρισεκατομμύρια! (www.space.com)
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 που ξεκίνησαν οι διαστημικές δραστηριότητες δεν υπάρχουν σύμφωνα με τη NASA επιβεβαιωμένες πληροφορίες για πρόκληση τραυματισμού ή σημαντικής ζημιάς σε ιδιοκτησίες από αντικείμενα που έπεσαν στη Γη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό - NASA - Space.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου