21/10/11

Έτοιμοι για εκτόξευση οι πρώτοι δορυφόροι Galileo

(Update)
Eκτοξεύθηκαν με επιτυχία οι δύο πρώτοι δορυφόροι Galileo που θα θέσουν σε λειτουργία το ευρωπαϊκό GPS. Για την εκτόξευση χρησιμοποιήθηκε ο ρωσικός πύραυλος Σογιούζ.

http://youtu.be/7iW2ZRROkro
==========================================

Η εκτόξευση των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων που θα θέσουν σε λειτουργία το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, την απάντηση στο GPS, με την ονομασία Galileo αναμένεται σήμερα.
Αν και όλα ήταν έτοιμα χθές, τελικά η εκτόξευση των δορυφόρων δεν πραγματοποιήθηκε καθώς παρατηρήθηκε μια βλάβη στο ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ που το καθήλωσε για 24 ώρες στο ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα.

Η Ε.Ε. έπειτα από πολύχρονες καθυστερήσεις φιλοδοξεί να αποκτήσει ένα σύστημα πλοήγησης που θα υπερβαίνει και θα είναι πιο αξιόπιστο από τον αμερικανό αντίπαλο το GPS.

Οι πρώτοι δορυφόροι Galileo που θα μπουν σε τροχιά με έναν ρωσικό πύραυλο από τη Γαλλική Γουιάνα

"Αν η Ευρώπη θέλει να είναι ανταγωνιστική και ανεξάρτητη στο μέλλον τότε πρέπει να έχει το δικό της σύστημα πλοήγησης και να δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες" δήλωσε ο Χέρμπετ Ρολ, επικεφαλής της επιτροπής έρευνας, ενέργειας και βιομηχανίας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Όμως το ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης θα αρχίσει να λειτουργεί δωρεάν για τους ευρωπαίους πολίτες το 2014 ενώ οι πιο εξειδικευμένες εφαρμογές του αναμένονται το 2020. Η εκτόξευση σήμερα των δύο δορυφόρων είναι η αρχή καθώς το σύστημα θα φτάσει να απαρτίζεται από 30 δορυφόρους.
Η Ε.Ε. εκτιμά ότι ο Galileo θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 90 δισ. ευρώ στις προσεχείς δύο δεκατίες.
enet.gr -bbc.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου