3/12/11

Ο Γαλαξίας μας είναι ακόμη πεινασμένος

... και καταβροχθίζει τους γείτονές του
Καλλιτεχνική άποψη για τις 4 ουρές του νάνου γαλαξία Τοξότη (με πορτοκαλί χρώμα αριστερά της εικόνας). Ο φωτεινός κίτρινος κύκλος - δεξιά του κέντρου του γαλαξία - είναι ο Ήλιος μας (όχι υπό κλίμακα)
O Γαλαξίας μας συνεχίζει να καταβροχθίζει μικρούς νάνους γαλαξίες που βρίσκονται στη γειτονιά του.
Οι αστρονόμοι Sergey Koposov και Vasily Belokurov του Πανεπιστημίου του Cambridge ανακάλυψαν πρόσφατα δύο ρεύματα από άστρα στο νότιο γαλαξιακό ημισφαίριο, που αποκολλούνται από το νάνο γαλαξία Τοξότη.

Η "γείτονες" του Γαλαξία μας"
Η ανακάλυψη αυτή προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων της τελευταίας έκδοσης Sloan Digital Sky Survey (SDSS-III) και στην εργασία που δημοσίευσαν τα νέα ρεύματα συνδέονται με δύο ήδη γνωστά ρεύματα στο βόρειο ημισφαίριο.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι και το ρεύμα του Τοξότη στο νότο χωρίζεται επίσης σε δύο, ένα παχύτερο και φωτεινότερο παράλληλα με ένα λεπτότερο και αμυδρότερο ρεύμα.

Ένας χάρτης που δείχνει τις ροές άστρων από τον νάνο γαλαξία Τοξότη - η οποίος έχει χάσει τα μισά άστρα του

Ο «Τοξότης είναι σαν ένα θηρίο με τέσσερις ουρές», σύμφωνα με τον Wyn Evans, από το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Cambridge.
Ο συν-συγγραφέας στη δημοσίευση, Geraint Lewis του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, ισχυρίζεται ότι: Ίσως ο νάνος γαλαξίας Τοξότης έχει υποστεί μια σύγκρουση με κάποιο αστρικό αντικείμενο στο παιχνίδι του «γαλαξιακού μπιλιάρδου». Ίσως μια σύγκρουση με μια τεράστια μάζα σκοτεινής ύλης, ή με κάποιον άλλο δορυφόρο γαλαξία, έχει διασπάσει κάθε ένα από τα ρεύματα σε δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου