2/2/12

Βίντεο: Η αθέατη πλευρά της Σελήνης

Δύο ολόιδια μη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη – δορυφόροι της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που εκτοξεύθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, βρίσκονται ήδη σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη με σκοπό την αναλυτική καταγραφή των διακυμάνσεων της βαρύτητας του δορυφόρου μας.  Από την έρευνα των δίδυμων σκαφών της αποστολής GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) θα εξαχθούν συμπεράσματα για το εσωτερικό της Σελήνς και να δημιουργηθεί ένας χάρτης με τις κοιλότητες και τα πετρώματα που υπάρχουν κάτω από την επιφάνειά της. Για τον λόγο αυτό πολλοί ονομάζουν την αποστολή μεταφορικά «ταξίδι στο κέντρο της Σελήνης». Οι μετρήσεις χαρτογράφησης του πεδίου βαρύτητας της Σελήνης θα είναι παρόμοιες με αυτές που έγιναν για το πεδίο βαρύτητας της Γης με την αποστολή GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment).
Τα δίδυμα διαστημόπλοια αρχικά είχαν ονομαστεί GRAIL A και GRAIL B. Η NASA διοργάνωσε έναν διαγωνισμό μεταξύ σχολείων με σκοπό την εύρεση "πρωτότυπων" ονομάτων για τα πανομοιότυπα σκάφη. Τον διαγωνισμό κέρδισε το σχολείο που βάφτισε τα δίδυμα σκάφη "πλημμυρίδα" και "άμπωτη"!

Υπάρχουν ακόμα διάφορα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη γεωλογική εξέλιξη της Σελήνης, όπως π.χ. γιατί η σκοτεινή πλευρά της είναι μορφολογικά τόσο διαφορετική (πιο ορεινή) από αυτήν που μόνιμα «βλέπει» τη Γη (πιο επίπεδη). Η Σελήνη χρειάζεται περίπου τον ίδιο χρόνο για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της, με τον χρόνο που χρειάζεται για μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη, κάτι που εξηγεί γιατί βλέπουμε μόνο την ίδια πλευρά της. Το 1959 το σοβιετικό μη επανδρωμένο σκάφος «Λούνα 3» φωτογράφισε τη  σκοτεινή πλευρά τής Σελήνης για πρώτη φορά.

Η αποστολή GRAIL μεταφέρει την ψηφιακή κάμερα – που ονομάζεται MoonKAM (Moon Knowledge Acquired by Middle school students)– η οποία θα στέλνει εικόνες της Σελήνης σε μαθητές Λυκείου για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι πρώτες εικόνες - που βλέπουμε στο βίντεο που ακολουθεί - λήφθηκαν στις 19 Ιανουαρίου από την MoonKAM του σκάφους "πλημμυρίδα" και δείχνουν την αθέατη πλευρά της Σελήνης.


http://youtu.be/geWg8mt-Hkg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου