2/2/12

Βρέθηκε κι άλλος εξωπλανήτης που μπορεί να φιλοξενήσει ζωή

Μια καλλιτεχνική άποψη των δύο πλανητών που ανακάλυψαν oι Guillem Anglada-Escudé,  Paul Butler et al. Ο πλανήτης c βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του , ενώ ο πλανήτης b  είναι πάρα πολύ θερμός για να είναι κατοικήσιμος
Ομάδα αστρονόμων αποτελούμενη από τους Guillem Anglada-Escudé, Paul Butler (Carnegie Institution for Science), Steven Vogt, Eugenio Rivera (UC Santa Cruz) κ. ά. , χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή και των τηλεσκοπίων του Παρατηρητηρίου Keck στη Χαβάη, ανακάλυψε έναν νέο εξωπλανήτη, που βρίσκεται σε κατοικίσιμη ζώνη. Έτσι αυξάνονται σε τέσσερις οι πλανήτες που βρέθηκαν μέχρι τώρα με δυνατότητα να φιλοξενήσουν ζωή και βρίσκονται πέραν του ηλιακού μας συστήματος.

Ο πλανήτης ονομάζεται GJ 667Cc και είναι βραχώδης, μπορεί να διατηρεί το νερό υγρό στην επιφάνειά του, οπότε έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ζωή, σύμφωνα με τον Guillem Anglada-Escudé.  Ο GJ 667Cc βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο GJ 667C, που απέχει 22 έτη φωτός από τη Γη. Η περίοδος περιστροφής του είναι 28 ημέρες και έχει 4,5 φορές τη μάζα της Γης.
To γράφημα δείχνει την τροχιά του εξωπλανήτη GJ 667Cc, του οποίου η περίοδος περιστροφής γύρω από το μητρικό του άστρο είναι περίπου 28 ημέρες.  Βλέπουμε επίσης και τις τροχιές των άλλων πλανητών (που δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχουν) 

Οι αστρονόμοι διαπίστωσαν και την ύπαρξη (τουλάχιστον) ενός ακόμη πλανήτη γύρω από το το άστρο GJ 667C, τον GJ 667Cb , με περίοδο ο 7,2 ημερών, ο οποίος όμως δεν βρίσκεται στην κατοικίσιμη ζώνη.

Ας σημειωθεί ότι το άστρο GJ 667C που ανήκει στην κατηγορία Μ των ερυθρών νάνων, αποτελεί ένα τριπλό σύστημα άστρων μαζί με τα άστρα GJ 667A και B, που ανήκουν στην κατηγορία Κ των πορτοκαλί νάνων.
carnegiescience.edu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου