23/2/12

Το πείραμα ΟPERA θα επαναληφθεί

(update 27/2/2012)
(a)  Οι ερευνητές του πειράματος OPERA ισχυρίστηκαν αρχικά ότι τα νετρίνα έφταναν κατά 60 νανοδευτερόλεπτα νωρίτερα από το αναμενόμενο -  με μια αβεβαιότητα περίπου 10 νανοδευτερολέπτων (b) Λανθασμένες αναφορές που διέρρευσαν στον τύπο μιλούσαν ότι βρέθηκε το λάθος (ένα «χαλαρό καλώδιο»), που προκάλεσε την μετατόπιση των 60 ns. Έτσι, η μέτρηση επέστρεφε στην αναμενόμενη τιμή χωρίς να παραβιάζεται η θεωρία της σχετικότητας.  (d , e) Όμως στην πραγματικότητα εντοπίστηκαν από την πειραματική ομάδα OPERA δύο προβλήματα: σε μια σύνδεση οπτικής ίνας και σε έναν - κακώς ρυθμισμένο - ταλαντωτή χρονισμού, που δημιουργούν σφάλματα  προς αντίθετες κατευθύνσεις . Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια κατάσταση - προς το παρόν - εντελώς ασαφή!
profmattstrassler.com
=================

Δεν καταθέτουν τα όπλα οι φυσικοί της ομάδας OPERA
Διαβάστε τις αρχικές ανακοινώσεις σχετικά για τα εκκρεμή ζητήματα του πειράματος OPERA  ΕΔΩ
Η αρχική είδηση έλεγε πάνω κάτω ότι βρέθηκε το συστηματικό λάθος στις μετρήσεις του πειράματος OPERA. Τα νετρίνα δεν έφταναν 60 νανοδευτερόλεπτα (ns) νωρίτερα από το αναμενόμενο, άρα δεν κινήθηκαν με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός.

Η διαφορά των 60 νανοδευτερολέπτων, οφειλόταν σε μια κακή σύνδεση μεταξύ ενός καλωδίου οπτικών ινών που συνέδεε τον δέκτη GPS (διόρθωνε τον χρονισμό της πτήσης των νετρίνων) με μια ηλεκτρονική κάρτα ενός υπολογιστή.

Στη συνέχεια όμως, η ομάδα του πειράματος OPERA ενημέρωσε ότι εντόπισε δύο πιθανά αίτια που θα μπορούσαν να έχουν αντίθετη επίδραση στις μετρήσεις του χρόνου άφιξης των νετρίνων.

Το πρώτο πιθανό αίτιο οφείλεται σε έναν ταλαντωτή που χρησιμεύει στους συχρονισμούς με το GPS και θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση του χρόνου πτήσης των νετρίνων.

Το δεύτερο αίτιο (που είχε διαρρεύσει αρχικά) αφορά οπτική ίνα που μεταφέρει το εξωτερικό σήμα του GPS με το βασικό ρολόι του OPERA , και η οποία δεν ήταν σωστά συνδεδεμένη, όταν ελήφθησαν οι μετρήσεις. Στην περίπτωση αυτή οδηγούμαστε σε υποτίμηση του χρόνου πτήσης των νετρίνων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του OPERA, oι πιθανές επιπτώσεις αυτών των δυο αιτίων διερευνώνται ακόμα, και για τον λόγο αυτό προγραμματίστηκαν για το Μάιο νέες μετρήσεις με σύντομους παλμούς δέσμης νετρίνων.

Τι μας λένε λοιπόν οι ερευνητές του πειράματος OPERA; Αφού η πρώτη πηγή του σφάλματος υπερεκτιμά το αποτέλεσμα της μέτρησης των 60 ns και η δεύτερη το υποτιμά ... άρα το αρχικό αποτέλεσμα δεν επηρεάζεται ! Αλλά για να είμαστε σίγουροι θα επαναλάβουμε το πείραμα....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου