14/10/20

Επιστήμονες «περπατούν» μέσα σε κύτταρα χάρη στην εικονική πραγματικότητα

 Επιστήμονες του University of Cambridge και η εταιρεία λογισμικού ανάλυσης 3D εικόνων Lume VR δημιούργησαν το vLUME: Ένα λογισμικό εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει στους ερευνητές να «περπατούν» στο εσωτερικό μεμονωμένων κυττάρων και να τα αναλύουν, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα θεμελιώδη προβλήματα στη βιολογία και να αναπτύξουν νέες θεραπείες για ασθένειες.

Το vLUME επιτρέπει την οπτικοποίηση μικροσκοπικών δεδομένων εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης ώστε να αναλύονται σε εικονική πραγματικότητα για σκοπούς διαφόρων ερευνών- από μελέτες μεμονωμένων πρωτεϊνών μέχρι ολόκληρων κυττάρων. Οι σχετικές λεπτομέρειες δημοσιεύτηκαν στο Nature Methods.

Η μικροσκοπία εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης καθιστά δυνατή την απόκτηση εικόνων σε νανοκλίμακα. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να παρατηρούν τις μοριακές διαδικασίες καθώς λαμβάνουν χώρα. Ωστόσο υπήρχε το πρόβλημα της έλλειψης τρόπων οπτικοποίησης και ανάλυσης των δεδομένων αυτών σε τρεις διαστάσεις.

WWW.CAM.AC.UK/

«Η βιολογία λαμβάνει χώρα σε τρεις διαστάσεις, αλλά μέχρι τώρα ήταν δύσκολη η αλληλεπίδραση με τα δεδομένα σε μια 2D οθόνη υπολογιστή με ενστικτώδη και εμβυθιστικό τρόπο» είπε ο Στίβεν Λη, του Τμήματος Χημείας του Cambridge, που ηγήθηκε της έρευνας. «Δεν ήταν μέχρι που αρχίσαμε να βλέπουμε τα δεδομένα μας στην εικονική πραγματικότητα, που όλα βρέθηκαν στη θέση τους».

«Το vLUMEείναι ένα επαναστατικό λογισμικό imaging που φέρνει τους ανθρώπους σε νανοκλίμακα» είπε ο Αλεξάντρ Κίτσινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Lume. «Επιτρέπει στους επιστήμονες να οπτικοποιούν και να αλληλεπιδρούν με 3D βιολογικά δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο όλα εντός ενός περιβάλλοντος εικονικής πραγματικότητας, για να βρουν απαντήσεις σε βιολογικά ερωτήματα ταχύτερα. Είναι ένα νέο εργαλείο για νέες ανακαλύψεις».

Η εξέταση δεδομένων με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε νέες πρωτοβουλίες και ιδέες- για παράδειγμα η Ανούσκα Χάντα- διδακτορική της ομάδας του Λη- χρησιμοποίησε το λογισμικό για να οπτικοποιήσει ένα κύτταρο του ανοσοποιητικού συστήματος από το ίδιο της το αίμα, και μετά στάθηκε μέσα στο ίδιο της το κύτταρο σε VR. «Είναι απίστευτο- σου δίνει μια εντελώς διαφορετική οπτική της δουλειάς σου» είπε σχετικά.

https://www.naftemporiki.gr/story/1645898/epistimones-perpatoun-mesa-se-kuttara-xari-stin-eikoniki-pragmatikotita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου