21/10/20

Λύθηκαν τα προβλήματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

 Όλα τα συστήματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) λειτουργούν και πάλι κανονικά καθώς οι βλάβες που παρουσιάσθηκαν κατά την διάρκεια της χθεσινής νύχτας αποκαταστάθηκαν πλήρως, ενώ το πλήρωμα είναι ασφαλές και δεν υπάρχει καμία απειλή για την ζωή του, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos. 

Την νύχτα της 20ης Οκτωβρίου στο ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού τέθηκαν εκτός λειτουργίας η τουαλέτα και το σύστημα παροχής οξυγόνου Elektron-BM. Οι Ρώσοι κοσμοναύτες ειδοποίησαν αμέσως για τις βλάβες το κέντρο επιχειρήσεων. Οι εμπειρογνώμονες του Κέντρου επιχειρήσεων των διαστημικών πτήσεων έδωσαν οδηγίες στον Ρώσο κοσμοναύτη Σεργκέι Ρίζνικοφ για τις επισκευαστικές εργασίες στο σύστημα παροχής οξυγόνου Elektron-BM ενώ στον Ανατόλι Ιβανίσιν έδωσαν οδηγίες για την επισκευή της τουαλέτας.

Το σύστημα παροχής οξυγόνου Elektron-BM είχε τεθεί εκτός λειτουργίας στις 15 Οκτωβρίου και οι κοσμοναύτες κατάφεραν να το επισκευάσουν στις 17 Οκτωβρίου. Η τουαλέτα είχε επίσης τεθεί εκτός λειτουργίας στις 8 και 10 Οκτωβρίου. 

Αυτή την στιγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό υπάρχουν δύο τουαλέτες: μια στο αμερικανικό τμήμα του σταθμού (η οποία είχε τεθεί εκτός λειτουργίας τον Νοέμβριο του 2019) και η δεύτερη στο ρωσικό τμήμα. Μια ακόμη τουαλέτα πρόκειται προστεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την σύνδεσή του με την πολυλειτουργική άκατο εργαστήριο «Nauka», η εκτόξευση της οποίας προγραμματίζεται να γίνει εντός του 2020. Τουαλέτες υπάρχουν επίσης στο τμήμα του διαστημοπλοίου Soyuz-MC-16. 

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό υπάρχουν αποθέματα οξυγόνου, ενώ στην αμερικανική άκατο Tranquility λειτουργεί αυτόνομο σύστημα παραγωγής οξυγόνου. 

https://www.kathimerini.gr/life/561124411/lythikan-ta-provlimata-ston-diethni-diastimiko-stathmo-iss/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου