30/10/20

Πείραμα πυρηνικής σύντηξης στο Ηνωμένο Βασίλειο

 


Ένα πρωτοποριακό πείραμα πυρηνικής σύντηξης στο Όξφορντσαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά: Όπως αναφέρει το BBC, το Mast Upgrade θα μπορούσε να «ξεκαθαρίσει» κάποια από τα εμπόδια στην παροχή καθαρής, απεριόρισης ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Η σύντηξη διαφέρει από τη σχάση, την τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τους υπάρχοντες σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, επειδή θα μπορούσε να απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειες με ελάχιστη ραδιενέργεια. Αυτή τη στιγμή η τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας βασίζεται στη σχάση, όπου ένα βαρύ χημικό στοιχείο διασπάται για την παραγωγή ελαφρύτερων- ωστόσο στη σύντηξη δύο ελαφρά συνδυάζονται για τη δημιουργία ενός βαρέος- κάτι που παραπέμπει στις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον ήλιο. Αντίθετα με τη σχάση, δεν παράγει μακρόβια ραδιενεργά απόβλητα.

Για την κατασκευή της συγκεκριμένης συσκευής, κόστους 55 εκατ. λιρών, χρειάστηκαν επτά χρόνια. Το Mast (Mega Amp Spherical Tokamak) Upgrade θα χρησιμοποιεί έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό που είναι γνωστός ως σφαιρικό tokamak.

Το tokamak είναι μια συσκευή σύντηξης που χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για τον περιορισμό του πλάσματος (θερμού, ιονισμένου αερίου) σε ένα δοχείο. Το πλάσμα επιτρέπει στα ελαφρά στοιχεία να πραγματοποιούν σύντηξη και να δίνουν ενέργεια.

Τα περισσότερα tokamak έχουν σχήμα ντόνατ, ωστόσο στο Mast Upgrade το μέγεθος της τρύπας έχει μειωθεί όσο περισσότερο ήταν δυνατόν, δίνοντας στο πλάσμα ένα σχεδόν σφαιρικό προφίλ.

Ο καθηγητής Ίαν Τσάπμαν, διευθύνων σύμβουλος της UKAEA (UK Atomic Energy Authority) είπε πως η ενεργοποίηση αποτελεί μια πραγματικά μεγάλη στιγμή, καθώς σημαίνει την έναρξη της προσπάθειας να φτάσει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο κοντά στην κατασκευή ενός σταθμού ενέργειας από σύντηξη, δεδομένου πως είναι άλλο το απλά να ελέγχεις το πλάσμα και να πραγματοποιείς σύντηξη και άλλο να παράγεις περισσότερη ενέργεια από την αντίδραση από αυτήν που εισάγει το πείραμα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1652479/peirama-purinikis-suntiksis-sto-inomeno-basileio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου