Οι αστρονόμοι προετοιμάζονται για την παρατήρηση ενός ουράνιου εξωκοσμικού φαινομένου, όπου οι πλανήτες Δίας και Κρόνος -οι δύο μεγαλύτεροι Ηλιακού μας Συστήματος- θα έρθουν πιο κοντά από ποτέ τα τελευταία 400 χρόνια. Το φαινόμενο θα είναι ορατό στον νυχτερινό ουρανό τη Δευτέρα, τη στιγμή που οι δύο πλανήτες θα φαίνονται ο ένας δίπλα στον άλλο σε μορφή «γιγάντιας σύνδεσης» πάνω από τον ορίζοντα, ακριβώς μετά τη δύση του ηλίου.
Στο μακρινό παρελθόν, οι συγκλίσεις πλανητών θεωρούνταν προάγγελοι και οιωνοί επερχόμενων γεγονότων, είτε αυτό ήταν μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες ή ακόμη και η γέννηση του Χριστού, ή ο αφανισμός του ανθρώπινου πολιτισμού.
Εν προκειμένω, η σύγκλιση θα κλιμακωθεί γύρω στις 20:37 (18:37 ώρα Ηνωμένου Βασιλείου) και θα είναι ορατή από όλα τα σημεία του κόσμου στο σημείο πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, και πιο έντονα σε όσες χώρες βρίσκονται κοντά στη γραμμή του Ισημερινού.
Οι τροχιακές διαδρομές των δύο πλανητικών γιγάντων εξασφαλίζουν μεγάλες συγκλίσεις κάθε 20 χρόνια, όμως οι περισσότερες από αυτές δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι αφού πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άλλες πάλι δεν είναι τόσο εντυπωσιακές, καθώς οι δύο πλανήτες δεν προσεγγίζουν τόσο ο ένας τον άλλο. Πάντως, η φετινή σύγκλιση θα είναι η πιο κοντινή από το 1623. Μάλιστα, οι πλανήτες θα φτάσουν τόσο κοντά μεταξύ τους που ενδέχεται να μοιάζουν με ένα πολύ φωτεινό αστέρι. Η μεταξύ τους κοντινή προσέγγιση δεν προβλέπεται να ξανασυμβεί μέχρι το 2080.
Χαρακτηριστικά, οι μεγάλες συγκλίσεις συμβαίνουν όταν ο Κρόνος -που σκιάζει για 12 χρόνια τον ήλιο, και ο Δίας -που πραγματοποιεί τροχιά γύρω του κάθε 29,5 χρόνια- έρχονται σε σχεδόν απόλυτη ευθυγράμμιση με τη Γη. Η φετινή συνάντηση θα εναρμονιστεί με το Χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου), όταν σημειώνεται η μικρότερη μέρα και η μεγαλύτερη νύχτα.
Ειδικά το φετινό φαινόμενο διατηρεί την ιδιαίτερη σημασία του, επειδή δεν υπάρχει άλλο καταγεγραμμένο συμβάν σαν αυτό, με τηλεσκόπιο, στην ιστορία της επιστήμης. Ενδιαφέρον έχει ότι, ο Γαλιλαίος παρατήρησε για πρώτη φορά τον Δία και τον Κρόνο το 1610, 13 χρόνια πριν την τελευταία μεγάλη σύγκλισή τους. Παρόλα αυτά, εκείνη δεν καταγράφηκε ποτέ.
Τα ιστορικά δεδομένα εντοπίζουν ένα διαχρονικό ενδιαφέρον σε ότι αφορά στις συγκλίσεις, τουλάχιστον από τη Βαγδάτη του 8ου αιώνα μ.Χ. και έπειτα. Ακόμη, ο Γερμανός αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ παρατήρησε μια μεγάλη συνάντηση το 1603, και μια αστρική έκρηξη την αμέσως επόμενη χρονιά, η οποία έλαμψε δυνατότερα από τα φωτεινότερα αστέρια του ουρανού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, άλλη μία μεγάλη σύγκλιση πρέπει να είχε πραγματοποιηθεί τον 7ο αιώνα π.Χ. Εκτιμούσε, πως κι αυτή, πρέπει να προηγήθηκε μιας αστρικής έκρηξης, γνωστής σήμερα ως «Χριστουγεννιάτικο αστέρι».
https://www.efsyn.gr/epistimi/epistimonika-nea/273589_ti-deytera-tha-synantithoyn-dias-kai-kronos-meta-apo-400-hronia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου