Γράφει ο Γιώργος Παυλόπουλος
Η ΕΕ επένδυσε 12 δισ. ευρώ προκειμένου να αναπτύξει τη διαστημική της πολιτική κατά την επταετία που ολοκληρώνεται στο τέλος του 2020. Οι εκτιμήσεις δείχνουν δε πως για κάθε ευρώ που επενδύθηκε σε αυτόν τον τομέα, η «επιστροφή» – ή, με άλλα λόγια, το όφελος – ήταν πολλαπλάσια και ανέρχεται σε 3-4 ευρώ.
Στην επόμενη επταετία, οι ηγέτες της Ευρώπης δείχνουν αποφασισμένοι να επενδύσουν πολύ περισσότερο και περισσότερα στο διάστημα, εκτιμώντας πως έχει στρατηγική σημασία για το μέλλον της Ευρώπης. «Ο ανταγωνισμός εντείνεται. Οι διαστημικές δραστηριότητες καθίστανται πιο εμπορικές, με μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (…) Ο συνδυασμός των διαστημικών δεδομένων και της ψηφιακής τεχνολογίας δημιουργούν επίσης σημαντικές ευκαιρίες. Κι αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να δώσει πολλές επιχειρηματικές δυνατότητες για όλες τις χώρες της ΕΕ», όπως σημειώνει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις θέσεις του.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι δύο «υπερδυνάμεις» της ΕΕ, Γερμανία και Γαλλία, έδωσαν τα χέρια στις 10 Δεκεμβρίου. Αναλαμβάνοντας, έτσι, τη δέσμευση να δώσουν μια σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική.
«Για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, θα εργαστούμε από κοινού για τους μελλοντικούς εκτοξευτές της Ευρώπης. Αυτό θα βοηθήσει τη διαστημική βιομηχανία να καταστεί πιο αποτελεσματική και πιο ανταγωνιστική, με σκοπό να διατηρήσει την ΕΕ ανάμεσα στις ηγέτιδες δυνάμεις διεθνώς σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό λε Μερ.
Η παραπάνω δήλωση έγινε μετά την υπογραφή συμφωνίας με τον Γερμανό ομόλογό του, Πέτερ Αλτμάιερ, η οποία αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ότι «η συνεργασία ανάμεσα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα πρέπει να καθοδηγείται από την αγορά. Γαλλία και Γερμανία θα προωθήσουν την συνεργασία αυτή».
Για «υπέροχα νέα» έκανε λόγο ο νέος γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), Γιόζεφ Άσμπαχερ, με μήνυμά του στο Twitter. Από την πλευρά του, ο Στεφάν Ισραέλ, επικεφαλής της Arianspace που είναι η εταιρείας η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του εκτοξευτή Ariane 6, επαίνεσε την γαλλο-γερμανική συνεργασία, τονίζοντας πως τίποτα δεν θα μπορούσε ουσιαστικά να προχωρήσει χωρίς αυτήν.
Η αλήθεια είναι πως η πρώτη αποστολή του Ariane 6 έχει αναβληθεί για δύο χρόνια, το 2022 αντί του 2020, εξαιτίας σημαντικών καθυστερήσεων στο πρόγραμμα, που αναδεικνύουν και τα προβλήματα «συνεννόηση» ανάμεσα στους Ευρωπαίους στον συγκεκριμένο τομέα. Οι φιλοδοξίες, ωστόσο, δεν λείπουν. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος ο Ισραέλ, στόχος είναι η επόμενη γενιά εκτοξευτών (Ariane 7) να δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει πλήρωμα, ενδεχομένως δε και να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθείμ στα πρότυπα του Space X του «μίστερ Tesla», Έλον Μασκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, η ΕΕ και συγκεκριμένα η ESA εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική NASA και τους Ρώσους για τα διαστημικά τους προγράμματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή ενός νέου σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Σελήνη. Μάλιστα, η σχετική συμφωνία με την NASA υπογράφηκε πριν δύο περίπου μήνες και συγκεκριμένα στις 28 Οκτωβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου