15/4/21

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών παρεμβαίνει και απαιτεί το αυτονόητο

 Οι πολυαναμενόμενοι επικείμενοι διορισμοί στην Εκπαίδευση είναι ένα από τα λίγα γεγονότα, σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι, που δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον και προκαλούν χαμόγελα.

Η ΕΕΦ συγχαίρει την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, που αναμένεται περί τα τέλη Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας κα Ν. Κεραμέως. Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή για τη στελέχωση των σχολείων μας με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς για πλέον των δέκα ετών παρατηρούμε μόνο αποχωρήσεις και σχεδόν μηδενικούς διορισμούς.

Όσον αφορά τη Φυσική, επισημαίνουμε τα εξής: την τελευταία δεκαετία έχουν αποχωρήσει από τη Μέση Εκπαίδευση άνω των 2.600 Φυσικών! Πραγματική αιμορραγία, δηλαδή, ενώ παράλληλα οι διορισμοί Φυσικών στην ίδια περίοδο μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Μόνο την τελευταία διετία αποχώρησαν άνω των 450 Φυσικών!

Είναι περιττό να τονίσουμε τη σπουδαιότητα του μαθήματος της Φυσικής και την αξία του για τον επιστημονικό εγγραμματισμό των μαθητών μας, που αποτελεί προϋπόθεση κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει και των εξελίξεων που αναμένονται.  Η αλλόκοτη και ανερμήνευτη πολιτική προηγούμενων ηγεσιών, οπισθοδρόμησαν το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ιδιαίτερα στις Θετικές Επιστήμες, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των γενεών που θα έρθουν στο προσκήνιο, υποθηκεύοντας τόσο το προσωπικό μέλλον των μαθητών όσο και του τόπου. Οι επαναλαμβανόμενες και επιδεινούμενες αποτυχίες των Ελλήνων μαθητών στις αξιολογήσεις PISA, κάτι που έχει προβληματίσει και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και δημοσίως, απλώς επιβεβαιώνουν τις αναφορές μας.

Η ΕΕΦ ζητά τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος σπουδών της Φυσικής στη Μέση Εκπαίδευση, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών του αιώνα μας. Για να προετοιμαστούν κατάλληλα για το μέλλον, που αύριο κιόλας θα αποτελεί το παρόν. Περιττό να τονιστεί ότι τη Φυσική μπορούν να τη διδάσκουν μόνο Φυσικοί, καθώς η εμπειρία αποδείχτηκε τραυματική, με την ανάθεσή της σε άλλες ειδικότητες, οι οποίες δεν έχουν εποπτεία της μεγαλειώδους αυτής Επιστήμης.

Η ΕΕΦ, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να καλυφθούν όλες οι ειδικότητες με το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό, ζητά το αυτονόητο: το διορισμό, κατ’ ελάχιστον 450 Φυσικών στους επικείμενους διορισμούς. Ο αριθμός αυτός μόλις που ικανοποιεί τις αποχωρήσεις της τελευταίας διετίας και αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 20% των πραγματικών αναγκών σε Φυσικούς, που απαιτούνται αυτή τη στιγμή στη Μέση Εκπαίδευση και ελπίζουμε να καλυφθούν στο άμεσο μέλλον.

Το Δ.Σ. της ΕΕΦ ζητά τη διά ζώσης συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να καταθέσει τις τεκμηριωμένες θέσεις της, απόρροια της μακροχρόνιας πείρας των μελών της στις αίθουσες και της καθημερινής επαφής με τους μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.Φ

https://www.esos.gr/arthra/72549/i-enosi-fysikon-gia-toys-epikeimenoys-diorismoys-stin-ekpaideysi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου