7/4/21

Μίκιο Κάκου : Καμία επικοινωνία με εξωγήινους

 Ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός Μίκιο Κάκου συμφωνεί με τον Στίβεν Χόκινγκ ότι η επαφή με έναν προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό θα έχει για την ανθρωπότητα ολέθριες επιπτώσεις

Ο Κάκου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σταρ της επιστημονικής κοινότητας έχοντας αποκτήσει παγκόσμια φήμη και αναγνώριση τόσο με τα βιβλία του όσο και με τις πολλές τηλεοπτικές εκπομπές επιστήμης που παρουσίαζε σε κορυφαία τηλεοπτικά δίκτυα (BBC, Discovery Channel, History Channel, Science Cahnnel).

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Guardian ο Κάκου δηλώνει ότι η προσπάθεια του ανθρώπου να εντοπίσει και πολύ περισσότερο να επικοινωνήσει με προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς «είναι μια εξαιρετικά κακή ιδέα». Ο Κάκου συντάσσεται με αρκετούς επιστήμονες που θεωρούν ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη την επαφή μας με εξωγήινους.

Το ίδιο αρνητικός ήταν ο Στίβεν Χόκινγκ ο οποίος αν και δήλωνε βέβαιος για την ύπαρξη νοήμονος ζωής στο Σύμπαν και της παρουσίας προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών θεωρούσε καταστροφική μια επαφή μας με αυτούς. Κάθε φορά που τον ρωτούσαν για αυτό το ζήτημα εκείνος έλεγε ότι η ανθρωπότητα θα έχει την ίδια τύχη που είχαν οι ιθαγενείς της αμερικανικής ηπείρου μετά την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα χρησιμοποιεί και ο Κάκου υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι θα βρεθούν στην ίδια θέση και θα έχουν την ίδια κατάληξη με αυτή των Αζτέκων και των Ινκας μετά την έλευση των Κονκισταδόρες. Η αναφορά έγινε με αφορμή την επικείμενη εκτόξευση τον επερχόμενο Οκτώβριο του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb που θεωρείται το πιο προηγμένο και ισχυρό τηλεσκόπιο που θα έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα. Ανάμεσα στα άλλα το τηλεσκόπιο θα μπορεί να πραγματοποιεί εξαιρετικά λεπτομερής παρατηρήσεις σε πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.

«Υπάρχουν χιλιάδες πλανήτες για να μελετήσουμε και για αυτό πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες σε κάποιον από αυτούς να υπάρχει ένας προηγμένος πολιτισμός. Υπάρχουν ορισμένοι συνάδελφοι μου που πιστεύουν ότι πρέπει να επικοινωνήσουμε με αυτούς τους εξωγήινους. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά κακή ιδέα. Όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη όταν ο Μοντεζούμα συνάντησε τον Κορτέζ στο Μεξικό. Προσωπικά εκτιμώ ότι είναι πολύ πιθανό κάποιοι εξωγήινοι να είναι φιλικοί αλλά δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε. Αν πάντως αποφασίσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους αυτό θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή» αναφέρει ο Κάκου.

Η αυτοκαταστροφή

Την ίδια στιγμή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Άνταμ Φρανκ φυσικό και αστρονόμο του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ στις ΗΠΑ αναφέρουν σε μελέτη τους ότι οι προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στον πλανήτη τους με αυτά που αντιμετωπίζει ο δικός μας πλανήτης με τις κλιματικές αλλαγές.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι όπως και ο δικός μας πολιτισμός έτσι και οι εξωγήινοι προηγμένοι πολιτισμοί θα παράγουν μόλυνση και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον του πλανήτη στον οποίο βρίσκονται. Παρόμοιες θεωρίες έχουν διατυπωθεί από διάφορους επιστήμονες.

Κάποιοι έχουν διατυπώσει την άποψη ότι μπορεί να υπήρξαν προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί σε άλλους πλανήτες του γαλαξία μας αλλά δεν θα τους εντοπίσουμε ποτέ επειδή πιθανότητα έχουν εξαφανιστεί από κάποια αιτία που παρήγαγε ο πολιτισμός τους είτε αυτό ήταν ένας πυρηνικός πόλεμος είτε κάποιου άλλου είδους γενικευμένη καταστροφή. Αιτίες που φυσικά ισχύουν και για τον δικό μας πολιτισμό…

https://www.naftemporiki.gr/story/1711575/kamia-epikoinonia-me-eksogiinous-proteinei-diasimos-epistimonas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου