8/4/21

Μετρήθηκε ο πυρήνας του Άρη

 Η μελέτη των δεδομένων που στέλνει ο ρομποτικός γεωλόγος της NASA στον Άρη αποκάλυψε τις διαστάσεις του πυρήνα του πλανήτη. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοια στοιχεία από τον πυρήνα ενός πλανήτη εκτός από αυτόν την Γης.

Τον Δεκέμβριο του 2018 η NASA πανηγύριζε την ομαλή προσεδάφιση στον Άρη ενός ακόμη ρομποτικού εξερευνητή που είχε στείλει στον πλανήτη. Ήταν ένα διαφορετικό από τα υπόλοιπα ρομπότ αφού θα παρέμενε σταθερό στο σημείο που προσεδαφίστηκε και ήταν σχεδιασμένο αποκλειστικά για γεωλογικές έρευνες κυρίως για την παρακολούθηση και συλλογή δεδομένων για την σεισμική δραστηριότητα του Άρη. Το In Sight όπως ονομάζεται το ρομπότ έχει στείλει πλήθος πολύ σημαντικών δεδομένων.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ελβετίας στην Ζυρίχη ανακοίνωσε σε μεγάλο επιστημονικό συνέδριο ότι κατάφερε μελετώντας διάφορα δεδομένα που έχει στείλει μέχρι σήμερα το In Sight να υπολογίσει τις διαστάσεις του πυρήνα του Άρη. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο πυρήνας του πλανήτη έχει διάμετρο 1,810-1,860 χλμ. περίπου την μισή από αυτή του πυρήνα της Γης.

Τα στοιχεία αυτά θα συμβάλλουν πολύ στην προσπάθεια των επιστημόνων να αποκρυπτογραφήσουν την εξέλιξη του Άρη. Όσο καλύτερη εικόνα έχουμε για το πώς εξελίχθηκε ο πλανήτης τόσο περισσότερα στοιχεία θα έχουμε στην διάθεση μας για να γνωρίζουμε αν, πότε και πού υπήρχαν εκεί συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής.

Κάθε στοιχείο που στέλνει το In Sight θεωρείται πλέον πολύ σημαντικό αφού βρίσκεται σε μια τεράστια επίπεδη έκταση στον ισημερινό του Άρη και είναι εκτεθειμένο στην σκόνη που κυριαρχεί στον πλανήτη. Τα στελέχη της αποστολής εκτιμούν ότι έχει αρχίσει να σχηματίζεται ένα στρώμα σκόνης στα ηλιακά πάνελ του ρομπότ το οποίο λόγω του ότι είναι στάσιμο δεν μπορεί να απομακρύνει. Η συσσώρευση της σκόνης στα ηλιακά πάνελ του ρομπότ δεν θα του επιτρέπει να παράγει την απαραίτητη για την λειτουργία του ενέργεια.

https://www.naftemporiki.gr/story/1711890/metrithike-o-purinas-tou-ari

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου