19/4/21

Μασκ vs Μπέζος: Η κόντρα που έφτασε στο φεγγάρι

 Elon Musk – Jeff Bezos σημειώσατε 1. Αυτό τουλάχιστον είναι το αποτέλεσμα της μίας από τις πολλές «μάχες» που δίνουν οι δύο πανίσχυροι άνδρες και αφορά την επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι. 

Η NASA επέλεξε λοιπόν μόνο τη Space X του Musk, ενώ το έως τώρα σχέδιό της έκανε λόγο για δύο εμπορικούς εταίρους. «Γιατί συνέβη αυτό;» είναι το ερώτημα που θέτουν αρκετοί τις τελευταίες ημέρες στην επιστημονική κοινότητα όπως και στη διαστημική βιομηχανία. Μάλιστα η Blue Origin του Bezos ανέφερε ότι θα ζητήσει από τη NASA λεπτομέρειες για το πώς έγινε η επιλογή της εταιρείας. 

Η SpaceX ανταγωνιζόταν τις Blue Origin και Dynetics για δύο συμβόλαια που αφορούσαν το πρόγραμμα Artemis. Τελικά κέρδισε και τα δύο μαζί σε ένα αποκλειστικό συμβόλαιο αξίας 2,9 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία του Bezos είχε ενώσει δυνάμεις με τις Lockheed Martin, Norhtrop Grumman και Draper σε μία συμμαχία που ονόμαζαν «Τhe National Team» (Η Εθνική Ομάδα). 

Την ώρα που ο Elon Musk πανηγύριζε στο Twitter με τη φράση «NASA Rules!!», εκπρόσωπος της Blue Origin σχολίαζε στο Business Insider: «H National Team δεν έχει ακόμη επαρκείς πληροφορίες για την απόφαση. Προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς έγινε η επιλογή». 

Πώς άρχισε η κόντρα

Πριν από περίπου έναν μήνα ήρθε στο φως μία φωτογραφία από μία σπάνια συνάντηση των Jeff Bezos και Elon Musk. Στη φωτογραφία που ανήρτησε στο Twitter ο λογαριασμός του Trung Phan οι δύο άνδρες εικονίζονται χαμογελαστοί να απολαμβάνουν το γεύμα τους σε ένα εστιατόριο. Αλλά η πραγματικότητα της συνάντησης, η οποία έλαβε χώρα το 2004, ήταν αρκετά διαφορετική. 

Ήταν η συνάντηση που σηματοδότησε την αρχή της κόντρας. Αν και ο Bezos δεν έχει μιλήσει ποτέ δημοσίως για το τετ-α-τετ o Musk είχε περιγράψει την εμπειρία αυτή στον Christian Davenport για το βιβλίο του The Space Barons. Σύμφωνα με τη δική του εκδοχή λοιπόν ο Bezos είχε διάθεση «να γαυγίσει στο λάθος δέντρο» για τα διαστημικά του σχέδια. Όπως είπε πρότεινε μία σειρά ιδεών που η SpaceX είχε ήδη δοκιμάσει για να διαπιστώσει ότι ήταν τελικά «ανόητες». «Έκανα ό,τι μπορούσα για να του δώσω καλές συμβουλές, προκειμένου να αποφύγει λάθη που κάναμε εμείς, αλλά εν πολλοίς τις αγνόησε» είχε πει. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν τα πράγματα έγιναν όντως έτσι, αλλά οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η σχέση των δύο ανδρών εξελίχθηκε σε κάθε άλλο παρά φιλική. 

Ο Bezos έχει επανειλημμένα επικρίνει τα σχέδια του Musk να στείλει ανθρώπους να εποικίσουν τον Άρη (χωρίς όμως ποτέ να αναφέρεται ευθέως στο όνομά του αντιπάλου του) και ο Musk έχει με τη σειρά του σχολιάσει τα σχέδια της Blue Origin κάνοντας λόγο ακόμη και για αντιγραφή. Οι διαστημικές εταιρείες των δύο δισεκατομμυριούχων ανταγωνίζονται έκτοτε για ταλέντα, πατέντες και συμβόλαια.

Οι ίδιοι τους τελευταίους μήνες ανταγωνίζονται για τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου τον πλανήτη. Αυτή τη στιγμή τα ηνία κρατάει ο Bezos με περιουσία 181 δισ. δολαρίων, ενώ ακολουθεί ο Musk με καθαρό πλούτο 170 δισ. δολαρίων. Η σειρά θα μπορούσε να αλλάξει αρκετές φορές μέσα στο έτος, ανάλογα με το πόσο θα «τρέξουν» οι μετοχές των δύο άλλων εταιρειών τους: Amazon και Tesla. 

Πηγή: https://www.skai.gr/news/technology/mask-vs-mpezos-i-kontra-pou-eftase-sto-feggari-oi-diastimikes-anoites-idees-to-gaygisma


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου