11/5/21

Χαρταετοί θα παράγουν ενέργεια για τους ανθρώπους στον Άρη

 Η ανθρωπότητα προετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη επίσκεψη της στον Άρη. Οι πιθανότητες να ξεκινήσει μια επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη μέχρι το αργότερο το 2035 είναι πάρα πολλές. Αν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν γρήγορα οι επόμενες με στόχο να δημιουργηθούν γρήγορα οι πρώτες βάσεις και να ακολουθήσει στην συνέχεια η πρώτη αποικία.

Ένα από τα πολλά ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή η διαβίωση στον αφιλόξενο Άρη είναι η παροχή ενέργειας στις κατοικίες και τις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν εκεί. Οι διαφόρων ειδών γεννήτριες και οι μπαταρίες για συστήματα παραγωγής ενέργειας έχουν μεγάλο μέγεθος και βάρος για να μεταφερθούν από την Γη με τα υπάρχοντα τουλάχιστον διαστημόπλοια που θα διαθέτουμε.

Παράλληλα η ηλιοφάνεια στον πλανήτη είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή στην Γη και μπορεί να αξιοποιηθεί για τα ρομπότ που στέλνουμε εκεί για εξερεύνηση αλλά όχι και για την παροχή ενέργειας που να καλύπτει τις ανάγκες της διαμονής ανθρώπων στον πλανήτη.

Άρα πρέπει να βρεθούν κάποιοι άλλοι τρόποι. Έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες ιδέες και προτάσεις. Η τελευταία έρχεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Delft στην Ολλανδία και ανεξάρτητα από το αν είναι εφαρμόσιμη είναι σίγουρα η πιο ευφάνταστη που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τεράστιοι χαρταετοί  μπορούν να παρέχουν αιολική ενέργεια στους κατοίκους του Κόκκινου Πλανήτη. O χαρταετός θα είναι δεμένος με ένα καλώδιο σε μια καλούμπα. Καθώς ο χαρταετός θα πετά ολοένα και ψηλότερα και το καλώδιο θα ξεδιπλώνεται η καλούμπα θα περιστρέφεται παράγοντας ενέργεια. Τέτοιοι μηχανισμοί με την χρήση χαρταετών για παραγωγή αιολικής ενέργειας χρησιμοποιούνται και στην Γη αλλά είναι μικρής κλίμακας.

Οι θιασώτες της ιδέας προτείνουν χαρταετούς η επιφάνεια των οποίων θα είναι τουλάχιστον 50 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Delft οι χαρταετοί μπορούν μαζί με κάποια συστήματα ηλιακής ενέργειας ή πιθανώς και άλλα συστήματα αξιοποίησης του τοπικού περιβάλλοντος να παράγουν τις απαραίτητες ποσότητες ενέργειας για να καλύπτουν τις ανάγκες μια κατοικίας σε καθημερινή βάση.

https://www.naftemporiki.gr/story/1724709/xartaetoi-tha-paragoun-energeia-gia-tous-anthropous-ston-ari

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου