7/5/21

«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - Εις μνήμην Γιάννη Σειραδάκη»

 Ανακοίνωση Ομίλου Φίλων Αστρονονομίας

Αγαπητά μέλη και φίλοι της Αστρονομίας,

η εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ της Παρασκευής 7 Μαΐου 2021, στις 9 μμ, θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Αστρονομίας του ΑΠΘ Γιάννη Χιου Σειραδάκη, ο οποίος μας έφυγε πριν ένα χρόνο, στις 3 Μαΐου 2020 μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.
Ο Γιάννης Σειραδάκης αφιέρωσε τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του στην έρευνα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Πρόκειται για τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή, ο οποίος φτιάχτηκε από Έλληνες κατά την Ελληνιστική περίοδο -το 2ο αιώνα π.Χ.- και υπολόγιζε αστρονομικά φαινόμενα και ημερομηνίες τέλεσης των μεγάλων αθλητικών αγώνων της αρχαιότητας.

Προσκεκλημένοι του Φυσικού και μέλους του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Σπύρου Α. Κάνουρα θα είναι στενοί συνεργάτες του Γιάννη Σειραδάκη στην έρευνα για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Πιο συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν ο Καθηγητής Αστρονομίας του ΕΚΠΑ Ξενοφών Μουσάς, ο Ομότιμος Καθηγητής Μηχανολογίας του ΑΠΘ Κυριάκος Ευσταθίου, ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών του ΠΑΜΑΚ Μάνος Ρουμελιώτης, η Αστροφυσικός του ΕΑΑ Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού και ο Αρχαιολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Αλέξανδρος Τούρτας". Επίσης, θα συμμετάσχει μέσω βίντεο "η Δρ. Αρχαιοαστρονομίας Μαγδαληνή (Λίνα) Αναστασίου.

Στην εκπομπή θα παρουσιαστούν διεξοδικά οι αστρονομικές και ημερολογιακές λειτουργίες, αλλά και τα μηχανολογικά στοιχεία του μηχανισμού, και επιπλέον θα γίνει αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο της δημιουργίας του, καθώς και στον τόπο όπου ανευρέθηκε το ναυάγιο. Θα χρησιμοποιηθούν εικόνες, βίντεο, αξονικές τομογραφίες, τρισδιάστατες φωτογραφήσεις και ψηφιακές προσομοιώσεις.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί ζωντανά από τους παρακάτω συνδέσμους:
- YouTube:- Facebook, σελίδα Spyros Kanouras https://www.facebook.com/spyros.kanouras/posts/10226275400497999
- Facebook, σελίδα Pantelis Savvidis https://www.facebook.com/pantelis.../posts/4238019286231150
- Ιστολόγιο ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ https://www.anixneuseis.gr/

Μετά την ολοκλήρωσή της θα παραμείνει ως βίντεο σ' όλες τις προαναφερθείσες διευθύνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου