20/5/21

Το μεγαλύτερο παγόβουνο της γης αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική

 Ένα γιγαντιαίο παγόβουνο μεγέθους μεγαλύτερου από το νησί της Μαγιόρκα στην Ισπανία, αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική και πλέει στη θάλασσα.

Πρόκειται για μια πλωτή μάζα πάγου έκτασης 4.320 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που έσπασε στη δυτική πλευρά του Ronne Ice Shelf στη Θάλασσα Weddell της Ανταρκτικής, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Το παγόβουνο θυμίζει σε σχήμα γιγαντιαία σιδερώστρα, μήκους περίπου 170 χιλιομέτρων και πλάτους 25. Το όνομά του είναι Α-76.  Οι επιστήμονες δεν αποδίδουν αυτό το συγκεκριμένο ρήγμα στην κλιματική αλλαγή, ενώ αντίθετα πιστεύουν ότι είναι μέρος του φυσικού κύκλου της γένεσης παγόβουνων στην περιοχή.

Μόλις λιώσει, το νέο παγόβουνο δε θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, επειδή αποτελούσε μέρος ενός πλωτού πάγου - όπως το λιωμένο παγάκι δεν αυξάνει το επίπεδο του ποτού στο ποτήρι.

Η ESA είπε ότι το παγόβουνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον Keith Makinson, έναν πολικό ωκεανογράφο της British Antarctic Survey την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Πάγου των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τις εικόνες του Copernicus Sentinel-1 της ESA.

Το όνομα Α-76 μπορεί να ακούγεται λίγο αδιάφορο για το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, αλλά βασίζεται στην επιστήμη. Η ESA είπε ότι τα παγόβουνα ονομάζονται παραδοσιακά από το τεταρτημόριο της Ανταρκτικής στο οποίο ήταν αρχικά ορατά, έπειτα ένας διαδοχικός αριθμός και, στη συνέχεια, εάν το παγόβουνο σπάσει, ένα διαδοχικό γράμμα.

https://www.efsyn.gr/epistimi/epistimonika-nea/294752_megalytero-pagoboyno-tis-gis-apokollithike-apo-tin-antarktiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου