6/10/10

Το "γραφένιο" κερδίζει το Nobel Φυσικής...

Στους Andrei Geim (φωτο) και Konstantin Novoselov το φετινό βραβείο Νοbel Φυσικής για την έρευνά τους σχετικά με το γραφένιο. 
Το γραφένιο είναι ένα φύλλο άνθρακα, ένα απλό στρώμα ατόμων άνθρακα που σχηματίζουν ένα δισδιάστατο πλέγμα. Είναι περίπου διαφανές και καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και της θερμότητας.  Μπορεί να επιφέρει επανάσταση στη βιομηχανία της τεχνολογίας και στην ιατρική έρευνα. 
Πρόκειται για έναν κρύσταλλο δύο διαστάσεων που θα έπρεπε να καταστραφεί  αμέσως μετά τη δημιουργία του εξαιτίας της θερμικής κίνησης.
Η κρυσταλλική μεμβράνη αποτελείται από άτομα άνθρακα που δημιουργούν ομάδες η καθεμιά από τις οποίες αποτελείται με τη σειρά της από έξι εξάγωνα δημιουργώντας τελικά μια κυψέλη.
 Η μεμβράνη γραφενίου αποδείχθηκε στα πειράματα πολύ σταθερή αφού κατάφερε να «αντέξει» και να μη διαλυθεί σε χαμηλές πιέσεις και σε θερμοκρασίες δωματίου. Όλα τα γνωστά υλικά - και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερο πάχος από το γραφένιο - σε ανάλογες συνθήκες οξειδώνονται και αποσυντίθενται.
Το βασικό πεδίο εφαρμογών του γραφενίου θα είναι στον χώρο των υπολογιστών και ειδικά στην αύξηση της ταχύτητάς τους, καθώς και στις έρευνες νέων φαρμάκων.
Μερικές μελλοντικές εφαρμογές του γραφενίου 

www.bbc.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου