15/1/11

Η δύναμη Coriolis ανακαλύφθηκε 184 χρόνια πριν τον Gustave Coriolis

Το 1651 και ενώ προσπαθούσε να αποδείξει ότι η Γη δεν κινείται, ένας Ιταλός ιερέας περιέγραψε αυτό που στη φυσική ονομάζουμε δύναμη Coriolis - την αδρανειακή δύναμη που αλλάζει την τροχιά σωμάτων όταν αυτά κινούνται σε περιστρεφόμενο σύστημα αναφοράς - σχεδόν 200 χρόνια πριν την επίσημη "ανακάλυψή" της από τον μαθηματικό Gustave Coriolis το 1835.
Το 1651, Giovanni Riccioli δημοσίευσε 77 επιχειρήματα εναντίον της ιδέας ότι οι φαινομενικές κινήσεις των ουράνιων σωμάτων οφείλονταν και στην περιστροφή της Γης και την τροχιά της γύρω από τον ήλιο. Ο Christopher Graney  μεταφράζοντας τις δημοσιεύσεις από τα λατινικά, ανακάλυψε ότι ο Riccioli περιγράφει φαινόμενα που μοιάζουν με την δράση της Coriolis (arxiv.org/abs/1012.3642).(Στις δημοσιεύσεις αυτές περιέχονται βέβαια και θεολογικές απόψεις της εποχής για την θέση της κόλασης κ.λ.π.)
Ο Riccioli ισχυρίστηκε ότι αν η Γη περιστρεφόταν, η ταχύτητα του εδάφους στα διάφορα γεωγραφικά πλάτη θα ήταν διαφορετική, οπότε οι βολές των κανονιών προς βορά ή προς νότον, κοντά στον ισημερινό, θα παρουσιάζουν απόκλιση ανατολική ή δυτική, αντίστοιχα, διότι το έδαφος μετακινείται κατά τη διάρκεια της βολής.
Επειδή όμως δεν είχε παρατηρηθεί τέτοιο φαινόμενο κατέληξε, λανθασμένα, στο συμπέρασμα ότι η Γη είναι ακίνητη.
Στην πραγματικότητα, η επίδραση της Coriolis είναι μικρή, και γίνεται αισθητή κυρίως σε μεγάλης κλίμακας συστήματα, όπως τυφώνες  και ωκεάνια ρεύματα.
Ο Riccioli αγνοήθηκε λόγω της αντι-Κοπερνίκειας στάση του. Όμως η επιχειρηματολογία του ήταν ορθή, αλλά δεν υπήρχαν τα απαραίτητα πειραματικά δεδομένα που θα επιβεβαίωναν την ορθότητά της.
newscientist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου