Το 1651, Giovanni Riccioli δημοσίευσε 77 επιχειρήματα εναντίον της ιδέας ότι οι φαινομενικές κινήσεις των ουράνιων σωμάτων οφείλονταν και στην περιστροφή της Γης και την τροχιά της γύρω από τον ήλιο. Ο Christopher Graney μεταφράζοντας τις δημοσιεύσεις από τα λατινικά, ανακάλυψε ότι ο Riccioli περιγράφει φαινόμενα που μοιάζουν με την δράση της Coriolis (arxiv.org/abs/1012.3642).(Στις δημοσιεύσεις αυτές περιέχονται βέβαια και θεολογικές απόψεις της εποχής για την θέση της κόλασης κ.λ.π.)
Ο Riccioli ισχυρίστηκε ότι αν η Γη περιστρεφόταν, η ταχύτητα του εδάφους στα διάφορα γεωγραφικά πλάτη θα ήταν διαφορετική, οπότε οι βολές των κανονιών προς βορά ή προς νότον, κοντά στον ισημερινό, θα παρουσιάζουν απόκλιση ανατολική ή δυτική, αντίστοιχα, διότι το έδαφος μετακινείται κατά τη διάρκεια της βολής.
Επειδή όμως δεν είχε παρατηρηθεί τέτοιο φαινόμενο κατέληξε, λανθασμένα, στο συμπέρασμα ότι η Γη είναι ακίνητη.
Στην πραγματικότητα, η επίδραση της Coriolis είναι μικρή, και γίνεται αισθητή κυρίως σε μεγάλης κλίμακας συστήματα, όπως τυφώνες και ωκεάνια ρεύματα.
Ο Riccioli αγνοήθηκε λόγω της αντι-Κοπερνίκειας στάση του. Όμως η επιχειρηματολογία του ήταν ορθή, αλλά δεν υπήρχαν τα απαραίτητα πειραματικά δεδομένα που θα επιβεβαίωναν την ορθότητά της.newscientist.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου