8/6/12

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων


http://youtu.be/RLPVCJjTNgk

Περί τίνος πρόκειται;
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ευρέως ως ένα από τα σημαντικότερα αρχαία τεχνουργήματα που έχουν ανακαλυφθεί έως σήμερα. Πρόκειται για έναν μηχανισμό με οδοντωτούς τροχούς που αποτελείται από 30 γρανάζια τοποθετημένα με πολύπλοκη διάταξη. Είναι επίσης γνωστό πως ο Μηχανισμός αναπαράγει αστρονομικά φαινόμενα με εξαιρετική ακρίβεια.

Τμήμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων
Που βρίσκεται;
Τα τρία κυρίως θραύσματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων εκτίθενται στη Συλλογή Χαλκών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου . Τα υπόλοιπα 79 θραύσματα φυλάσσονται στη Χαλκοθήκη του Μουσείου.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός;
Ο Μηχανισμός είναι ένα μοναδικό παράθυρο στην ιστορία, επιτρέποντάς μας να γνωρίσουμε συμπυκνωμένη την γνώση αστρονομίας των αρχαίων Ελλήνων, και μέσω εκείνων, την γνώση των αρχαίων Βαβυλωνίων. Με πολλούς τρόπους, ο Μηχανισμός αποτελεί μια εγκυκλοπαίδεια της αστρονομίας της εποχής.
Επιπλέον, μαρτυρά την εξαιρετική γνώση μαθηματικών και μηχανολογίας των αρχαίων Ελλήνων. Εκτιμάται πως ο Μηχανισμός χρονολογείται ανάμεσα στο 150 και το 100 π.Χ. και είναι ανώτερος κάθε άλλου ωρολογιακού μηχανισμού παρόμοιας πολυπλοκότητας που κατασκευάστηκε για περισσότερο από μία χιλιετία μετά. Το επίπεδο μηχανολογικού σχεδιασμού του μηχανισμού είναι σε κάθε περίπτωση εκπληκτικό.

Αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή Derek de Solla Price, σε συνεργασία με τον ερευνητή του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος  Χαράλαμπο Καράκαλο.
Είναι ψεύτικος;
Όχι. Οποιαδήποτε υπόνοια πως ο Μηχανισμός αποτελεί απάτη απορρίπτεται αμέσως, μόλις κάποιος τον δει. Από την κατάσταση των θραυσμάτων που έχουν απομείνει, γίνεται ξεκάθαρο πως ο Μηχανισμός βρισκόταν μέσα στη θάλασσα για πάρα πολύ καιρό. Μια επιπλέον απόδειξη ότι δεν είναι απάτη, κυριολεκτικά προέρχεται από το εσωτερικό του ίδιου του Μηχανισμού. Περισσότερες ενδείξεις του σκοπού και της λειτουργίας του Μηχανισμού αποκαλύφθηκαν πρόσφατα με τα αποτελέσματα της Υπολογιστικής Τομογραφίας. Σ' αυτά περιλαμβάνονται επιγραφές που θα ήταν σχεδόν απίθανο να είναι πλαστές.
Διαβάστε περισσότερα: www.antikythera-mechanism.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου