22/7/12

Φωτοβολταϊκά … από μαρμελάδα!

Φοιτητές από την Κρήτη και πανεπιστήμια της Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κατασκευάσουν μία κυψέλη φωτοβολταϊκού συστήματος από υλικά της καθημερινότητάς μας
Πώς ένα μολύβι, λίγη μαρμελάδα κι ένα κομματάκι γυαλί μπορούν να παράξουν ... ενέργεια; Εφικτό, χάρη στην επιστήμη και τα "φρέσκα" μυαλά νέων φοιτητών!
Στο πλαίσιο του θερινού σχολείου Χημείας στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από πανεπιστήμια της Ευρώπης επιχειρούν να κατασκευάσουν ένα μίνι φωτοβολταϊκό πάνελ ... από υλικά της καθημερινότητάς μας!
Στόχος τους να κατασκευαστεί μια μικρή κυψέλη φωτοβολταϊκού συστήματος με βιωδιασπώμενα υλικά. Για παράδειγμα, από τη μαρμελάδα θα αποσπάσουν χρωστική ουσία, από το μολύβι το γραφίτη, ενώ θα χρησιμοποιήσουν επίσης ένα κομμάτι γυαλί.
Φωτοβολταϊκά από γρασίδι στο MIT

Μια νέα μέθοδο για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών από κομμένο γρασίδι και νεκρά φύλλα ανέπτυξε ο ερευνητής του ΜΙΤ Andreas Mershin.
Η νέα τεχνολογία ονομάζεται «Φωτοσύστημα Ι» και βασίζεται στα μόρια των φύλλων που περιέχουν χλωροφύλλη και είναι ικανά να φωτοσυνθέσουν.
Όταν τοποθετηθούν σε ένα επίπεδο γυαλί και αναμιχθούν με οξείδιο του ψευδαργύρου και οξείδιο τιτανίου, τα μόρια αυτά μπορούν να απορροφήσουν και να μεταδώσουν ηλεκτρισμό.
Αξιοποιώντας τη νέα μέθοδο, οι συμβατικές φωτοβολταϊκές κυψέλες θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από ένα μείγμα με φυτική βάση.

Δείτε το video από το θερινό σχολείο Χημείας στην Κρήτη


http://youtu.be/ycaiceYDZZA
cretalive.gr - real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...