30/9/10

Υπάρχει μεγάλος αριθμός πλανητών στον γαλαξία μας που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή

 Ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ενός πλανήτη στο μέγεθος της Γης που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο Gliese 581, σε  μια απόσταση μέσα στην "κατοικήσιμη ζώνη του άστρου", όπου το υγρό νερό θα μπορούσε να υπάρχει στην επιφάνεια του πλανήτη.
Mεταξύ των περίπου 500 γνωστών εξωηλιακών πλανητών, είναι αυτός που συγκεντρώνει τα περισσότερα χαρακτηριστικά ώστε να είναι δυνητικά κατοικήσιμος. Για τους αστρονόμους, «δυνητικά κατοικήσιμος» πλανήτης είναι αυτός που θα μπορούσε να διατηρήσει τη ζωή και δεν είναι απαραίτητα αυτός που οι άνθρωποι θα θεωρούσαν ένα ωραίο μέρος για να ζήσουν....
Η "κατοικησιμότητα" εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το νερό σε υγρή μορφή καιη ατμόσφαιρα είναι τα πιο σημαντικά.
Η δημοσίευση ανακοινώνει την ανακάλυψη δύο νέων πλανητών γύρω από τον κόκκινο νάνο Gliese 581, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των γνωστών πλανητών γύρω από Gliese 581 σε έξι. Όπως και στο δικό μας ηλιακό σύστημα, οι πλανήτες γύρω από τον Gliese 581, έχουν σχεδόν κυκλικές τροχιές.

Αυτό το πλανητικό σύστημα βρίσκεται 20 έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό του Ζυγού.
Ο πλανήτης που είναι κατοικίσιμος φέρει το όνομα Gliese 581g.
Έχει μάζα περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από τη Γη και τροχιακή περίοδο 37 ημέρες. Είναι πιθανώς ένας βραχώδης πλανήτης που διαθέτει αρκετή βαρύτητα για να διατηρεί την ατμόσφαιρά του.
Το πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας είναι το εξής: "Αν η κοντινή μας αστρική γειτονιά είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου του Γαλαξία μας, τότε ο  Γαλαξίας μας θα μπορούσε να είναι γεμάτος από δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες. "
«Τα ευρήματά μας δείχνουν έναν δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη», δήλωσε ο Steven Vogt, καθηγητής της αστρονομίας και αστροφυσικής στο UC Santa Cruz.
"Το γεγονός ότι ανιχνεύσαμε αυτόν τον πλανήτη τόσο γρήγορα και τόσο κοντά, μας λέει ότι πρέπει να υπάρχουν πολλοί πλανήτες σαν αυτόν."
Τα συμπεράσματα αυτά βασίζονται σε παρατηρήσεις διάρκειας 11 ετών από το τηλεσκόπιο WM Keck στη Χαβάη....
Διαβάστε περισσότερα στο
http://www.science20.com/news_articles/gliese_581g_scientists_find_what_may_be_first_truly_habitable_exoplanet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου